Feng Shui, het klinkt allemaal erg zweverig. Hanny Verheijden van Feng Shui visie vertelt hoe logisch het eigenlijk is: “Je moet het zweverige er van afhalen en het toepassen op de westerse levensstijl.” Renée Vink studeert in Tilburg en stelt haar kamer, in een studentenhuis, open voor een consult van Verheijden.

Als je al van Feng Shui hebt gehoord denk je waarschijnlijk dat het alleen maar gaat om de inrichting, maar volgens Verheijden is het meer dan dat. “Je kijkt naar de windrichtingen, de omgeving en de energiestromen.”
Feng Shui is een Chinese filosofie die eigenlijk al duizenden jaren oud is. Het heeft effect op je huis, gezondheid, succes en je vitaliteit. Met alles in, boven, naast, onder en op een huis wordt rekening gehouden. “Stel je voor dat je vlakbij een begraafplaats of slachthuis woont, dat is niet gunstig voor de Feng Shui. Ook als je vanuit je raam tegen een flat aankijkt dan blokkeert dat je zicht en dat blokkeert jou langzaamaan ook.”

Consult
Wanneer Verheijden een consult doet voor iemand krijgt zij een plattegrond van het huis, heeft zij een gesprek met de persoon en kijkt zij op Google Earth en Google Maps naar hoe de wegen en de waterstromingen lopen. Vanuit daar maakt Verheijden berekeningen. Voor Renée Vink, de studente die haar kamer openstelt voor een consult, heeft ze ook berekeningen gemaakt. Deze berekeningen zijn alleen niet zo uitgebreid. Op basis van haar geboortejaar (1997) stelt Verheijden vast dat Renée een vuurtype is.
Feng Shui heeft namelijk ook te maken met vijf elementen: water, hout, vuur, aarde en metaal. “Op die volgorde voeden ze elkaar ook”, legt Verheijden uit. Voor Renée geldt dat houtelementen goed voor haar zijn. “Hout voedt vuur. Net als je dat vroeger hout in de kachel moest gooien om dat te laten branden.”

Wonen en studeren
“Het is jammer dat de studenten alles in één kamer moeten doen: wonen en studeren. Daarom moet je uitkijken met het toevoegen van elementen. Zo is voor Renée de kleur rood goed, omdat zij een vuurtype is. Daar wordt zij creatief van en kan zij goed door studeren, maar te veel rood is ook niet goed; dat maakt je onrustig wanneer je in bed ligt. Het geeft dan te veel energie.” Studentenhuizen staan er om bekend dat het er niet heel netjes is. Dat zorgt ook voor problemen volgens Verheijden: “Alles is energie, elk object geeft een eigen signaal af. Wanneer het dus niet opgeruimd is, zorgt dat voor onrust. Een opgeruimde kamer is een opgeruimd hoofd.”

In het onderstaande audio-item hoor je hoe het zit met de Feng Shui in de studentenkamer van Renée en krijg je tips die jij in je eigen kamer kunt toepassen.