Hoera! De geelste familie ter wereld is jarig. The Simpsons blazen deze woensdag dertig kaarsjes uit. In 1987 waren ze voor het eerst te zien in The Tracey Ullman Show. Nu, dertig jaar later, is de animatieserie niet meer weg te denken van het scherm.

The Simpsons is sinds 1987 te zien op tv. Eerst met korte sketches van drie minuten in The Tracey Ullman Show en vanaf seizoen drie als zelfstandig programma. Tot nu zijn er 618 afleveringen gemaakt, verdeeld over 28 seizoenen. Daarmee is het de langstlopende sitcom én de langstlopende animatieserie aller tijden, die in meer dan zeventig landen op de beeldbuis is te zien.

Film
The Simpsons is niet alleen op tv een succes. Tien jaar geleden was The Simpsons Movie op het witte doek te zien. De film werd goed ontvangen: kwaliteitskranten als The Guardin en The Times gaven de film vier van de vijf sterren. Op recensiesite Rotten Tomatoes geeft het publiek de film een 7,5.

Voorspellende gave
De Simpsons bleken achteraf vaak een voorspellende gave te hebben. Zo was zestien jaar geleden een aflevering te zien waarin Donald Trump de president van de Verenigde Staten was en Simpsons-personage Milhouse van Houten voorspelde zes jaar geleden dat Bengt R. Holmström de Nobelprijs voor de Economie zou krijgen.

Emmymagneet
Door de jaren heen is The Simpsons bekroond met heel wat prijzen, waaronder 32 Emmy-awards. Nancy Cartwright, Dan Castellaneta, Julie Kavner en Yeardley Smith, de vertolkers van de stemmen van Bart, Homer, Marge en Lisa, wonnen in 1992 voor het eerst de prestigieuze televisieprijs.

Quiz!
Wat weet jij van The Simpsons? Test je kennis hieronder!