Schrik niet als er binnenkort ineens zeewier op je bord ligt. Als het aan het kabinet ligt, wordt het groene plantje een gebruikelijk ingrediënt in de Nederlandse keuken. Staatssecretaris Martijn van Dam heeft daar zelfs vijf miljoen euro voor over. Maar wat is nou zo bijzonder aan zeewier?

Over één ding is bijna iedereen het wel eens: zeewier is gezond. Naast een hoop eiwitten, bevat het plantje een berg voedingsstoffen waar bepaalde bevolkingsgroepen maar moeilijk aan kunnen komen. Eet je weinig brood? Dan loop je volgens deskundigen een verhoogd risico op een jodiumtekort. Ben je een zwangere vrouw? Dan moet je oppassen voor een ijzertekort. Zeewier is dé oplossing voor al deze tekortkomingen.

Zeewier bevat ook omega 3 en vitamine B12, wat handig is voor vegetariërs en veganisten omdat dat dit (voornamelijk) voorkomt in dierlijke producten. Over de werking van vitamine B12 in zeewier is echter discussie: volgens deskundigen kan het lichaam plantaardige vitamine B12 niet opnemen. Ook de Stichting B12 Tekort onderschrijft dit.

Toon Grafiek

De nieuwe superfood?

Kan zeewier geschaard worden onder gehypte voedingsmiddelen als chiazaad, quinoa, gojibessen en moerbeien? Niet lang geleden moest elke zelf respecterende ‘fitgirl’ dit nog in huis hebben. Volgens Marieke Brown van Stichting Zeewierwijzer heeft zeewier, naast dat het gezond is voor je lichaam, meer voordelen. ‘’Er komen steeds meer mensen op deze wereld. Zij eten bijna allemaal vlees, maar dat is eigenlijk geen duurzame eiwitbron. Daarom moet je op zoek gaan naar nieuwe eiwitten.’’ Volgens Brown is zeewier heel bruikbaar. ‘’Er is genoeg oceaan beschikbaar. Als je zeewier teelt in een gebied dat vier keer zo groot is als bijvoorbeeld Portugal, heb je genoeg eiwitten om maar liefst negen miljard mensen mee te voeden.’’

Prijzig

Dat betekent volgens Marieke Brown niet dat we vanaf nu ál onze eiwitten uit zeewier moeten halen. Dat zou de oceaan te veel belasten. ‘’Daarnaast moet je natuurlijk gevarieerd blijven eten, dat is het meest gezond.’’

Zeewier is volgens Brown meer dan een hype, maar vooralsnog valt het wel in dezelfde prijscategorie als chiazaad en gojibessen. Voor een klein bakje zeewiersalade bij de Albert Heijn betaal je € 2.49.