Een docent van de Rooi Pannen in Tilburg liet zich tijdens een schoolreis iets te ver gaan. Nu mag hij zijn ontslagbrief gaan ondertekenen. Ondanks dat studenten zeggen dat het wel meeviel.

Een groep van ruim honderd studenten ging eerder deze maand op een culturele reis naar Rome. Bij terugkomst gingen er al snel geruchten en uitspraken rond over de twee begeleidende docenten. De opleiding verzocht het tweetal daarop een time-out te nemen en voerde vervolgens een onderzoek uit.

Bestuursvoorzitter Tiny Pheninckx geeft aan dat het normaal is dat docenten tijdens een dergelijk onderzoek niet voor de klas staan. Hij is het dan ook niet eens met de opmerking dat de actie overtrokken is: “Wij nemen dergelijke geruchten en uitspraken heel serieus.”

Afstand

Uit het onderzoek van de Rooi Pannen blijkt dat een van de docenten onschuldig is. De andere docent heeft echter wél iets te veel plezier gehad tijdens de reis. Hij dronk te veel alcohol en overtrad daarmee de regels.

“Als begeleidend docent ben je 24 uur in functie. Wij vallen er niet over als er een biertje wordt gedronken, maar de docenten zijn daar met meer dan honderd leerlingen. Daar zijn ze ook verantwoordelijk voor”, aldus Pheninckx.

Volgens de voorzitter was niet alleen de veiligheid van de studenten in gevaar, maar heeft de docent ook alle geloofwaardigheid verloren. “Er is een afstand nodig tot de leerling. Als je die weghaalt, sta je als docent nergens meer.”

Drama

Pheninckx geeft aan zelf ook moeite te hebben met de situatie: “Het is een drama voor de docent, de betrokken collega en de opleiding. In onze ogen kan deze docent niet meer bij de Rooi Pannen voor de klas staan.” De opleiding is momenteel met de docent in gesprek over hoe zij het beste uit elkaar kunnen gaan.

Dronken docent