Hoewel de zwaargewicht-bokswedstrijd tussen IBF-kampioen Anthony Joshua en oud-wereldkampioen Wladimir Klitschko gaat, is het collegabokser Tyson Fury die rake klappen uitdeelt… Op Twitter.

De twitbeef begon afgelopen dinsdag met een tweet van de 28-jarige Brit Tyson Fury, tevens oud-wereldkampioen, waarbij hij Joshua een ‘verarmde versie van Frank Bruno’ noemde.

Wat volgde was een compleet Twitteroffensief. Landgenoot Joshua, die een jaar jonger is dan Fury, laat niet over zich heenlopen en bijt direct terug door de actie van Fury ‘typisch’ te noemen en hem vervolgens uit te dagen voor een gevecht.

Harold Verhoekx, bokscoach bij The Punch Boxing in Tilburg, zegt dat het heen en weer tweeten vooral te maken heeft met het intimideren van elkaar. “Je kunt elkaar met een zogeheten ‘staredown’ echt flink de tent uitlokken. Je ziet nu heel duidelijk dat Fury de praatjesmaker is, Joshua is wat terughoudender.”

De tweets van Fury komen uit onverwachte hoek. Het is namelijk oud-wereldkampioen Wladimir Klitschko waar Joshua op zaterdag 29 april tegen vecht in het Wembley-stadion. De inzet? Maar liefst drie titels.

Naast de kampioensriem van de IBF zijn ook de zwaargewichttitels bij de World Boxing Association en de International Boxing Organization te verkrijgen, titels die al eerder op naam van Klitschko stonden, maar nu geen titelhouder hebben.

Twittertreiterij

Bij een gevecht met zulke grote namen is het normaal dat de boksers die tegenover elkaar staan elkaar bij de persconferentie treffen voor een staredown. “Des te vreemder dus dat het Fury is die de aanval opent, in plaats van Klitschko”, meent Verhoekx.

Volgens Verhoekx is het intimideren via Twitter minder effectief dan wanneer ze face-to-face staan, maar hiervoor moet er wel een gevecht zijn. “Als Joshua volgende week het gevecht wint, krijgt hij dus ook de kampioenstitel in de WBA, een titel die Fury ooit ook bezat.”

“Joshua slaat die Fury volledig naar huis, mocht er ooit nog een gevecht tussen die twee komen”, zegt Verhoekx lachend.