Goederen binnen de gevangenis smokkelen hoeven bezoekers niet meer te proberen. Staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie wil dit harder aanpakken in zijn nieuwe wetsvoorstel. Hij pleit voor hoge boetes en een gevangenisstraf van maximaal een half jaar voor celsmokkelaars.  

Het beeld van een vijl in een verjaardagstaart is enigszins achterhaalt. Het gaat om voorwerpen die in het dagelijks leven niet strafbaar zijn maar binnen de muren van de gevangenis verboden zijn. Simkaarten, mobiele telefoons en softdrugs zijn erg gewild maar verstoren de orde. Messen en televisies hebben de gedetineerden al op de kamer en in de gevangeniswinkel kunnen ze van alles kopen. ‘’Scherpe voorwerpen binnensmokkelen is dus helemaal niet nodig,’’ vertelt woordvoerder Jaap Oosterveen van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Hoe zit het nu?
Een telefoon is niet strafbaar om bij je te hebben. Maar als de bezoeker het doel heeft om deze naar binnen te smokkelen voor een gedetineerde wordt de bezoeker op de zwarte lijst geplaatst waardoor hij een bepaalde tijd niet op bezoek mag komen.

Met het nieuwe wetsvoorstel verdwijnt de zwarte lijst en word je voortaan ook gewoon bestraft voor het binnensmokkelen van een telefoon. ‘’Hoewel een moeder die een klein blokje hasj meeneemt voor haar zoon of dochter waarschijnlijk niet een half jaar de cel in hoeft. Per geval wordt er door een rechter gekeken wat de beste sanctie is. Dit kan dus verschillen,’’ aldus Oosterveen.

Er wordt veel aan preventie gedaan binnen de gevangenissen. Van camera’s, drugshonden en controles door externe teams tot mobifinder, een apparaat dat een inrichting scant op telefoons. Toch komen er nog altijd dingen binnen. ‘’Gedetineerden verzinnen elke keer weer nieuwe manieren en technieken om goederen binnen te krijgen en te verstoppen. De telefoontjes die we voorbij zien komen zijn van plastic en zo klein als een vingerkootje. Wij proberen in te spelen op deze dingen en zo zijn we ons continu aan het aanpassen aan de nieuwe manieren.’’

Woensdag werd er al gediscussieerd in de Tweede Kamer over de veiligheid van het personeel in de gevangenissen. Het wetsvoorstel wordt verder besproken nadat betrokken organisaties zoals het OM en de Raad van State zich erover gebogen hebben.