Je hebt de term woensdag misschien voorbij zien komen: 4/20. Dat het iets met wiet te maken heeft, weten de meeste mensen wel. Ook in Tilburg heeft de feestdag zijn intrede gedaan.

 
“Cannabis wordt steeds meer een nieuwe standaard. Kijk maar om je heen”, zegt barman Ivo van The Grass Company in Tilburg. Hij kijkt tevreden om zich heen, want de coffeeshop zit stampvol. “4/20 is ontstaan in Amerika. Daar kwam een groep schoolvrienden vroeger om 10 voor half 5 samen: 4 uur 20. Bij een standbeeld op hun college gingen ze dan blowen. Vanuit die groep is het echt een ding voor stoners geworden. Het is steeds populairder geworden in de States en uiteindelijk overgewaaid naar Europa.”

Inmiddels wordt de onofficiële feestdag ook in ons land door veel stoners gevierd. In het Wilhelminapark in Tilburg slaat de wietgeur je om de oren. Jesse (18) en Tim (19) zijn bezig aan hun eerste jonko van de dag. “Vandaag mogen we superveel blowen, dat is toch anders dan op andere dagen”, zegt Jesse. Tim voegt toe: “Al onze vrienden maken nu speciaal tijd vrij om samen te komen en een joint te roken.”

Wiet met dubbelfris
De voorbereiding voor het internationale wietfestijn blijkt niet heel moeilijk. “We hebben een grote zak wiet en genoeg vloeitjes bij, voor vanavond staat de bong klaar.” Een speciale dag vraagt natuurlijk ook om een speciale traktatie. “Vandaag roken we Amnesia haze met Dubbelfris, eigen kweek. Dan plant je gewoon die soort wiet en twee weken voor de oogst besprenkel je de plant met Dubbelfris. Krijg je een lekker zoete smaak van”, zegt Jesse vol trots. De avond van de heren zit ook wel gebakken. “Ik ga straks bluntvloei halen denk ik, om een pure wietjoint te draaien.” Jesse springt op: “Oeh, ja. Dat is lekker man.”

Samenkomen
The Grass Company doet daarentegen niet aan speciale activiteiten voor de dag, maar dat is ook niet nodig. “De mensen maken er zelf iets leuks van”, volgens Ivo.  “Dat is het leuke. Cannabis raakt steeds geaccepteerder. Het is nu bijna net als bier. Daarom helpt het ook dat er een dag is waarop het in de spotlights staat en waarop mensen over de hele wereld kunnen zien dat het helemaal niet zo slecht voor je is.”

“Het gaat gewoon om gezellig samenkomen en een stukje naastenliefde. Dat is gewoon het belangrijkste van de hele smokecultuur. Als ik nu hier niet moest werken zou ik zelf ook zeker met vrienden een paar jointjes roken.”