De Nederlandse jongere is gelukkig! Althans, dat blijkt uit een onderzoek van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). De presentatie van dit positieve onderzoek viel gek genoeg gelijk met de Dag Tegen Pesten, een dag die standaard op veel aandacht en bijval kan rekenen. Welke rol speelt pesten en is zo’n dag nog wel nodig?

De cijfers van het OESO-onderzoek liegen er niet om: op gebied van pesten behoort ons land tot de beste kindjes van de klas met het laagste percentage gepeste leerlingen. De Nederlandse vijftienjarige beoordeelt zijn leven met een 7,8. Hiermee eindigt ons land op een tweede plaats, achter Finland en boven Zwitserland.

Gekeken naar het OESO-onderzoek lijkt het allemaal wel mee te vallen met het gepest op Nederlandse scholen. Toch was er woensdag landelijke aandacht voor de Dag Tegen Pesten waarbij veel gepeste jongeren op sociale media hun hart luchtten. Volgens de organisator van deze dag, Stichting Stop Pesten Nu, valt het juist niet mee en wordt er nog veel te veel gepest. Uit cijfers die de Stichting in 2014 ontving van onderzoeksbureau NJI blijkt dat tien procent van de leerlingen wordt gepest. “Ik ben verbaasd over deze nieuwe cijfers want ik kan mij niet voorstellen dat het percentage in slechts een paar jaar tijd zo fors is gedaald”, aldus Patricia Bolwerk, woordvoerster van Stop Pesten Nu.

Blijdschap op het ministerie
De positieve cijfers uit het onderzoek zijn op het Ministerie van Onderwijs, één van de opdrachtgevers voor het onderzoek, wel degelijk reden tot een feestje. Staatssecretaris Sander Dekker bood het onderzoek woensdag dan ook aan in de Tweede Kamer. Volgens onderwijswoordvoerder Sander van Dam is van een wedstrijd tussen landen geen sprake. “In het onderzoek zelf is geen ranking gemaakt van uitkomsten in individuele landen maar als je de cijfers naast elkaar legt, springen we er wel boven uit met veel gelukkige jongeren. Één van de redenen dat Nederlandse jongeren zo enthousiast zijn, is ons zeer goede onderwijs.” Hoewel het Ministerie dus best een beetje trots is op de onderzoeksresultaten en het lage pestpercentage laat Sander Dekker in een bericht op Facebook weten dat ieder gepest kind er nog steeds één te veel is.

Verschillende uitkomsten
Ook recenter onderzoek van de faculteit Sociologie van de Rijksuniversiteit Groningen komt uit op een percentage van tussen de tien en twintig procent gepeste leerlingen. Volgens onderzoekster Julia Fischmann die promoveerde op onderzoek naar pesten op school ligt het verschil in percentage met het OESO-onderzoek vooral aan de manier van onderzoek doen. “Ieder onderzoeksbureau doet het op zijn eigen manier met eigen bronnen en berekeningen. Ook zijn er heel veel jongeren die weleens gepest zijn maar bij wie het niet structureel voorkomt. Die komen vervolgens minder terug in onderzoeken terwijl het probleem wel speelt.”

Pesten stoppen
Ondanks de verschillen in onderzoeksuitkomsten zijn zowel universitair onderzoekster Fischmann als het Ministerie van Onderwijs het eens dat het pesten moet stoppen. “De negatieve effecten van pesten zijn zo groot dat we het probleem helemaal op willen lossen”, aldus Fischmann. De Dag Tegen Pesten lijkt dus ook volgend jaar weer een nieuwe editie te krijgen.