Komt er een Derde Wereldoorlog tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten? Wie drukt er als eerste op de rode knop? En wat gebeurt er met ons als het misgaat? Het zijn vragen die vaak gesteld worden nadat het conflict tussen de Verenigde Staten en Noord-Korea steeds verder lijkt te escaleren. Tijd om de feiten eens even op een rijtje te zetten. Noord-Koreadeskundige Casper van der Veen geeft antwoord op de vijf meest gestelde vragen.

1.We beginnen met de meest prangende vraag: hoe explosief is de situatie en hoe snel kan het mis gaan?

“De situatie is al heel lang gevaarlijk en gespannen. Nu de zaak weer even op het spits wordt gedreven komt er media-aandacht, maar dat ebt ook wel weer weg. Het conflict lijkt wel gevaarlijker te worden. Noord-Korea gaat sowieso door met het ontwikkelen van kernwapens, zij zien het als manier om te overleven. Als de Verenigde Staten niet bereid is dit te accepteren, kan het haast niet conflictloos verder gaan.”

2.Wat gebeurt er als het uit de hand loopt?

“Er zijn eigenlijk meerdere manieren. Trump heeft in Syrië (luchtaanvallen, red.) en Afghanistan (Mother Of All Bombs, red.) al laten zien bereid te zijn in te grijpen. Als hij echt in actie komt, is dat erg dom en zal er sowieso een reactie komen. Noord-Korea zal zelf waarschijnlijk niet de eerste stap zetten. We moeten dit land echter niet onderschatten, ze leren van iedere mislukte rakettest en worden iedere keer beter. Eigenlijk is Noord-Korea een derdewereldland met een sterk kernwapenprogramma.”

Casper van der Veen

3. Kan China deze ruzie nog sussen?

“Mensen denken vaak dat China meer macht heeft in Noord-Korea dan eigenlijk het geval is. Uiteraard is China de belangrijkste leverancier van bijvoorbeeld olie en voedsel maar ze hebben geen invloed op het land zelf. Ze kunnen de zaak dus wel opschudden maar nooit radicaal veranderen. China is zelf ook een dictatuur en heeft ook helemaal geen behoefte aan Noord-Korea als democratie, zolang de economie maar draait. Als de zaak zou escaleren hoeft Noord-Korea ook niet op hulp vanuit China te rekenen. Het is zelfs niet ondenkbaar dat het land dan de kant van de Verenigde Staten kiest.”

4.Vormt het vliegdekschip dat nu onderweg is vanuit de Verenigde Staten naar Korea nog een extra gevaar op escalatie?                                                   

 “We weten dat het schip de verkeerde kant op is gevaren en dat nu pas heeft gecorrigeerd. Of dit een bewuste actie was of een fout, is nog niet duidelijk. Zuid-Koreaanse media melden wel dat er een afspraak was met Trump om niet direct te komen, dat zou een verklaring kunnen zijn. We kunnen in ieder geval door deze actie concluderen dat de Verenigde Staten geen haast heeft in het opzoeken van een conflict.”

5.Over Zuid-Korea gesproken: hoe staat dit land tegenover de nieuwe acties van hun Amerikaanse bondgenoot?

 “In Zuid-Korea is net een politieke crisis geweest waarbij de president is afgezet en nu vervolgd wordt voor corruptie. Het land heeft wel wat anders aan haar hoofd en is de dreiging uit het buurland wel gewend. De interim-regering doet vooralsnog dus niets. De Zuid-Koreanen zelf zijn wel blij en voelen zich gesteund maar hebben ook duidelijk aangegeven dat ze niet zitten te wachten op escalatie. Zuid-Korea heeft een eigen raketafweersysteem en is dus in principe altijd voorbereid op een aanval. Bij dreigingen halen zij hun schouders op.”