Als AFC Ajax zich donderdagavond kwalificeert voor de halve finales van de Europa League, zou het zomaar kunnen dat ze op 4 mei in de ArenA moeten spelen. Als het aan de gemeente Amsterdam ligt, gaat dat niet door.

“Ajax heeft gevraagd of ze op 4 mei tijdens de Dodenherdenking toch konden spelen”, zo vertelt een woordvoerder van de burgemeester. De burgemeester wil een waardige herdenking, en dat kan niet als er duizenden enthousiaste voetbalfanaten door de straten paraderen. “Dat doet het eerbiedige karakter van een herdenking teniet. Daarom stelt de burgemeester voor dat de wedstrijd op een andere dag, zoals 3 mei, gespeeld kan worden.”

Volgens de woordvoerder is de algehele veiligheid niet in het geding. “Ajax heeft al eerder wedstrijden met een hogere risicofactor gespeeld, en die zijn door de goede samenwerking tussen de gemeente, de politie en het OM goed verlopen.”

Bezig met kwestie
De UEFA, organisator van de Europa League, is benaderd door de gemeente Amsterdam. In een reactie laat de Europese voetbalbond weten bezig te zijn met de kwestie. Ze zijn op de hoogte van de situatie en overwegen op dit moment alle mogelijke scenario’s.

Pas als Ajax donderdagavond in Gelsenkirchen doorgaat, kan de UEFA een gewogen beslissing maken.

BREEK: De UEFA heeft aangegeven dat de speeldatum voor de thuiswedstrijd van Ajax tegen Olympique Lyon verplaatst wordt naar 3 mei. De gemeente Amsterdam komt nog met een statement.