Misschien zien we in 2020 wel een jong Tilburgs talent in Tokio: De 17-jarige Magic van Heeswijk is gekozen voor het Nederlands Olympisch skateboardteam. Dat betekent hard trainen, want er mogen uiteindelijk slechts twee van de twintig geselecteerden naar de Spelen.

Donderdag werden de geselecteerde skaters bekend gemaakt door hun bondscoach Sjoerd Vlemmings. Zij mogen gaan strijden voor twee tickets naar Tokio. Een van die gelukkige is Magic: “Op de basisschool zag ik jongens op het schoolplein skaten, dat vond ik zo vet dat ik het toen zelf ook ben gaan proberen.” En zo stond hij als negenjarig jongetje al op het skateboard.

Acht jaar verder en vele prijzen rijker geeft hij nu zelf les aan jonge kinderen in het Ladybird Skatepark in Tilburg. Zijn geheim? “Die heb ik niet. Gewoon lekker veel skaten met vrienden, dat is het belangrijkst.”

Bs 180 👃🏻grind in barcelona 🇪🇸🇪🇸🇪🇸 📸 @koekeroe

A post shared by Magic van Heeswijk (@magicvanheeswijk) on

Maar is skateboarden dan een Olympische sport? Jazeker! Samen met golfsurfen, klimmen, karate en honkbal is skateboarden door het Internationaal Olympisch Comité (IOC) toegevoegd aan het Olympisch programma. Het IOC hoopt met het toevoegen van skateboarden jongere kijkers te trekken. “En buiten dat is het natuurlijk ook gewoon een heel vette sport om te zien”, zegt Bram Waterman, voorzitter van de Nederlandse Skateboardfederatie, trots.

Bij de Olympische Spelen zal het skateboarden bestaan uit twee onderdelen: street en park. “Street wordt na schatting nu door zo’n 300.000 mensen in Nederland beoefend”, vertelt Waterman. “Bij street heb je een vlakke ondergrond met obstakels, zoals straatmeubilair of een trapleuning. Met park ga je meer de hoogte in.”

Verdeeldheid
Gaaf, zo’n Olympische titel, maar daar denkt lang niet iedereen zo over. “Onder skateboarders heerst een eigen cultuur”, vertelt Waterman. Volgens hem zien velen skateboarden niet als sport maar meer als een levensstijl. “Ze zijn bang dat door de Olympische stempel die cultuur verloren zal gaan.” Toch beginnen steeds meer skaters er positiever tegenaan te kijken. Zo ook Magic: “Hopelijk gaan er daardoor nog meer jongeren skaten.”