Hoe gehandicapt je ook bent, in Nederland kan iedereen voetballen. Toch is het voor veel clubs een probleem om een team vol enthousiastelingen met een beperking op de been te krijgen.

KNVB-projectmedewerker Geertjan de Grip, gespecialiseerd in het zogenoemde G-voetbal, vindt dit zorgelijk. “Voor iemand met een beperking is voetbal juist hét moment van de week.”

Gehandicaptensport moet populairder
G-voetbal is een initiatief vanuit de KNVB en is bedoeld voor mensen met een geestelijke en/of lichamelijke beperking. Voor deze groep zijn er speciale competities waarbij bijvoorbeeld ook extra begeleiding hoort.

De voetbalbond heeft als motto ‘voetbal voor iedereen’. De bond probeert het G-voetbal dus ook echt te stimuleren en is daarmee naar eigen zeggen al goed op weg. Marcel Geestman (KNVB, aangepast voetbal) vertelt dat vooral de adviezen die de bond geeft een stimulans zijn voor voetbalclubs.

Ook het Fonds Gehandicaptensport probeert sporten populairder te maken. Anne Honders, communicatiemedewerker van het Fonds: “Een manier om dit te bereiken is door het kiezen van het Sporttalent van het Jaar. Iemand binnen de gehandicaptensport wordt in het zonnetje gezet.”

Een sporttalent als inspiratiebron
Het sporttalent van 2016 was Benjamin Huizinga, van voetbalvereniging SJS. De jury heeft hem gekozen door zijn aanstekelijke passie, hij is daarmee een inspiratiebron voor andere sporters met een handicap.

“Wij zijn het hier helemaal mee eens,” vertelt Krijn Verweij, coördinator G-voetbal van SJS. “Benjamin is natuurlijk een beperkte voetballer, maar hij leeft voor zijn sport op zíjn manier. Hij heeft een voorbeeldfunctie voor anderen.”

De verkiezing zorgt niet alleen binnen de club voor ontwikkeling van het gehandicaptenvoetbal. De optimistische aandacht voor bijvoorbeeld Benjamin schetst een positief beeld van sporten met een handicap en dat lijkt de sport nodig te hebben.