Awarduitreikingen zijn niet meer weg te denken uit de muziekwereld. Internationaal, maar zeker ook nationaal, worden er veel vak – en publieksprijzen uitgereikt. Maar het is nog maar de vraag of het winnen van een award betekent dat de artiest vaker geboekt wordt op festivals of juist voor concerten.

Een voorbeeld van een publieksprijs zijn de 3FM Awards. Deze worden in het paasweekend uitgereikt aan artiesten die de meeste stemmen hebben gekregen van het publiek. De beste single en beste live act zijn bijvoorbeeld twee van de zeven categorieën. Ook de Edisons zijn al jaren populair. Hier bepaalt een vakjury in de drie categorieën pop, klassiek en jazz/world de winnaars. De nominaties voor dit jaar in de laatstgenoemde categorie zijn deze week bekend gemaakt.

Een samengestelde puzzel
Het winnen van een award is een eer. Maar voor concert en festival organisator MOJO speelt de hoeveelheid awards van een artiest geen rol in het wel of niet boeken van de persoon. “We kijken met name of ze op tour zijn en dan schatten we in hoeveel bezoekers een bepaalde artiest trekt”, zegt MOJO-woordvoerder Marjanne Manders. “Bij festivals kijken we of de artiest past in het concept en de programmering. Zo wordt er een puzzel samengesteld. Daarbij wordt niet gekeken of iemand een Edison of MTV-award heeft.”

 Bekendheid vergroten
 Toch kunnen vooral nieuwe artiesten hun bekendheid wel vergroten door het winnen van bijvoorbeeld een Edison, de oudste vakjury prijs van Nederland. Er is veel media-aandacht voor de awards en dat is goed voor de bekendheid van de artiest. Veel websites van festivals kondigen artiesten aan met de vermelding van het aantal gewonnen awards. “We hebben bij Edison pop wel gehad dat jonge bandjes een Edison winnen. Voor hun is het vooral leuk om op de Facebookpagina te kunnen vermelden dat ze een Edison hebben gewonnen”, vertelt Jessica van der Stoel van Stichting Edison.

Een soort van erkenning
 Grote namen als Marco Borsato hebben de awards natuurlijk niet meer nodig om bekend te worden. “Het is meer een soort van erkenning als ze genomineerd worden door hun vakgenoten. Ze hoeven niet eens te winnen, het is al leuk om genomineerd te zijn. Ik denk dat het voor hun wel een soort eer is.”