De schoolkrant. Bij de ene school is het niet meer dan een handvol A4’tjes met een nietje erdoor. Bij de ander is het een tijdschrift dat zich kan meten met de magazines in de boekhandel. Voor de vijfde keer organiseert Apprentice XM de School Media Awards. De winnaar is het Jan van Egmond Lyceum in Purmerend met: JEL+Magazine.

Tientallen scholen door heel Nederland wachten vandaag in spanning af. De awards worden jaarlijks uitgereikt aan de beste schoolkrant. Naast de beste krant kunnen scholen ook meedoen voor beste artikel, beste online uiting en beste cover.

Trots

Volgens de jury had de winnende schoolkrant uit Purmerend een goede lay-out, een leuke variatie en persoonlijke verhalen. Coördinator Sebas Nannings van het Jan van Egmond Lyceum is er trots op. “De leerlingen doen de opmaak zelf met professionele tools. Ook de verhalen en foto’s worden door de leerlingen zelf gemaakt. Drie keer per jaar publiceren we een editie. Hierin staan vooral achtergrond verhalen.”

Het actuele nieuws van de school wordt gepubliceerd op de website. Met de website won de school ook meteen haar tweede titel. Namelijk die voor beste online uiting.

Overige winnaars

De beste cover werd gewonnen door St. Ignatiusgymnasium Amsterdam. Jurylid Luis Mendo (Volkskrant, New York Magazine) riep de cover van het St. Ignatiusgymnasium Amsterdam uit tot de beste. Zelf vond hij de cover niet goed leesbaar, maar de leerlingen hadden er moeite in gestoken er iets anders van te maken.

Het beste artikel kwam van Fleur Grandiek en Dejan Haster. Zij schreven het artikel: “What Happened to Tutoyeren?”. In het stuk vragen de twee zich af of het gepast is om docenten aan te spreken met de voornaam, en zoals de titel al zegt wat is er gebeurd met tutoyeren.

De volledige lijst met winnaars en jurycommentaar is te vinden op de website van de School Media Awards.