Even een balletje trappen zit er voor astronauten hoog boven de aarde niet in. Het gebrek aan zwaartekracht maakt sporten in de ruimte een stuk ingewikkelder. Hoe pakken de ruimtevaarders dat aan?

Rob van den Berg, directeur van ruimtevaarttentoonstelling Space Expo, legt uit dat ruimtestation International Space Station (ISS) een speciale fitnessruimte heeft.

Hometrainer
De astronauten kunnen er onder meer terecht om te fietsen. “Ze kunnen gebruikmaken van een soort hometrainer”, legt Van den Berg uit. “Daarbij worden de voeten, net als bij een racefiets, vastgeklikt aan de pedalen. Een zadel is er niet. Dat hebben de ruimtevaarders niet nodig.”

Loopband
Ook hardlopen is mogelijk in de ruimte. “Daar is een speciale loopband voor ontwikkeld. Om te kunnen rennen moeten de astronauten zich in een speciaal harnas wurgen. Dat harnas is met elastieken vastgemaakt aan de loopband. Daardoor zweef je niet weg”, legt Van den Berg uit.

Spieren
De ruimtevaarders leven volgens een strak schema. Iedere dag is twee uur ingeroosterd om te sporten. Volgens Van den Berg is het van groot belang dat de astronauten zich daaraan houden. “Door de gewichtloosheid maken ruimtevaarders geen gebruik meer van hun spieren. Je hoeft niet meer te staan of te lopen. Je spier- en botmassa neemt daardoor snel af waardoor de lange botten van je armen en benen extreem dun worden.”

Wanneer de astronauten niet zouden sporten, zou dat grote gevolgen hebben voor hun terugkeer op aarde. “Je zou dan totaal geen conditie meer hebben. Je botten zijn dan zo slap dat ze meteen zouden breken.” Ben je dus niet zo sportief aangelegd, kun jij die droombaan als ruimtevaarder wel vergeten.