Het is de nachtmerrie van iedere coureur; crashen en er een permanente lichamelijke handicap aan overhouden. Toch overkwam het de zeventienjarige Formule 4-coureur Billy Monger.

Tijdens de paasraces op het circuit van Donington Park ging het gruwelijk mis voor de Britse coureur, die uitkomt voor FHR Motorsports. Bij een inhaalpoging zag Monger de stilgevallen auto van de Finse coureur Patrik Pasma over het hoofd, waarna hij met volle snelheid achterop de raceauto knalde.

Steven Hunter, de Britse teambaas van FHR Motorsports, zegt tegen de Nieuwsredactie dat het wel negentig minuten duurde voordat Monger uit het wrak bevrijd was. “Hij werd daarna per helikopter naar het ziekenhuis in Nottingham gevlogen.”

Vanzelfsprekend zijn Hunter en de familie van Monger enorm geschrokken. “De momenten na de crash waren het ergst en we zagen het enorm somber in. We zijn de medische staf daarom ook enorm dankbaar dat ze een wonder hebben verricht.”

De tiener uit Gatwick ontwaakte donderdag uit zijn coma. “Hij is weer gewoon.”

Liefde vanuit de Formule 1
Volgens Hunter zijn er protheses beschikbaar voor Monger, alleen kosten die ruim 226.000 pond (ongeveer 263.000 euro). Samen met BTCC-kampioenschapsleider Tom Ingram heeft Hunter een crowdfundingactie opgestart.

Binnen 24 uur werd er ruim 500.000 pond (ruim 580.000 euro) ingezameld, mede dankzij de hulp van een aantal bekende coureurs. “Zo hing oud-Formule 1-coureur Jenson Button vrijwel direct aan de telefoon”, vertelt Hunter. “Coureurs als Lewis Hamilton, Ryan Hunter-Reay en Felipe Massa hebben ons ook enorm geholpen door onze oproep te delen. In totaal hebben we nu meer dan 670.000 pond (ongeveer dan 780.000 euro) opgehaald.”

Hunter is overweldigd door de massale steun die mensen over de hele wereld hebben getoond, en vooral door die van de coureurs. “De racerij is eigenlijk vrij simpel, omdat je tegen elkaar strijdt om de beste positie te behalen. Daarom vind ik het zo prachtig dat we op momenten als deze mét elkaar knokken. We vechten samen door, voor Billy.”

 Let op: de beelden kunnen als schokkend worden ervaren.