De tijd dat wielrennen alleen voor mannen is, lijkt voorgoed voorbij. Steeds meer vrouwen vinden de weg naar de racefiets. Niet alleen het aantal vrouwelijke amateurwielrenners groeit, ook het aantal vrouwelijke profrenners is in opmars.

De stijging van het aantal vrouwelijke wielrenners komt bij wielerbond KNWU niet als een verrassing. De afgelopen vijf jaar heeft de bond het aantal vrouwelijke leden met 10 procent zien toenemen.

Voormalig profwielrenster Marijn de Vries merkt ook dat er een trend gaande is. “Een paar jaar geleden was spinning heel populair in de sportschool. Veel vrouwen kwamen er toen achter dat ze die beweging heel fijn vonden. De stap naar het wielrennen is dan niet zo groot.”

De toename heeft volgens De Vries niets te maken met de vrouwelijke profrenners die het op dit moment goed doen. “Vrouwen hebben veel bewondering voor profwielrenners, maar het staat ver van ze af. Bij mannen zie je vaak het omgekeerde. Die willen in het weekend nog wel eens even Peter Sagan gaan nadoen”, grapt De Vries.

Brabant
Niet alleen op landelijke schaal, ook in Brabant zijn dameswielrenners in opmars. Uit een rondvraag onder Brabantse wielerclubs blijkt dat vrijwel alle clubs het aantal vrouwelijke leden zien toenemen. Toch zijn de dames nog altijd in de minderheid. Bij Brabantse wielerverenigingen is gemiddeld 9 procent vrouw.

Wielerclub Pijnenburg uit Tilburg heeft relatief gezien de meeste vrouwelijke leden. Daar bestaat 15 procent van de leden uit dames.

Nieuwe generatie
De Vries merkt dat dames op steeds jongere leeftijd beginnen. “Het zijn al lang niet meer dikbuikige mannen die wielrennen. Steeds vaker zijn het ook jongeren die gaan fietsen.”

Met name bij de jeugd is het aantal vrouwelijke rensters groot. In de leeftijdscategorie 8 tot 14 jaar is één op de drie wielrenners meisje, zo blijkt uit cijfers van de KNWU. De Vries heeft wel een vermoeden hoe dat komt. “Wat ik veel zie is dat meisjes hun ouders of klasgenoten zien wielrennen. Vaak willen ze het dan zelf ook. Ook het rolmodel van succesvolle Nederlandse profwielrenners is bij deze leeftijdscategorie van invloed.”

Uitzondering
Wielervereniging De Doorentrappers uit Tilburg lijkt de uitzondering op de regel te zijn. De 65-jarige Elke Thissen is het enige vrouwelijke lid. De andere 54 leden zijn mannen. Thissen vermaakt zich naar eigen zeggen prima tussen alle mannen, maar hoopt dat ook meer dames zich bij de club aansluiten. “Ik kan het iedereen aanbevelen. Het is een heel gezonde sport. Bovendien kun je het tot op hoge leeftijd blijven doen.”