In dertig sportscholen in Nederland hangen binnenkort camera’s die zijn gelinkt aan een speciale fitnessapp. Daarmee kunnen personal trainers op afstand fitnessoefeningen van hun sporters analyseren. Klinkt handig, maar is dat het ook?

Fitnesscoach Auke Reeskamp van sportschool Oostergym in Amsterdam trainde als één van de eerste trainers met de sportapp, genaamd Gymeyes. Hij was direct enthousiast. “Stel, ik ben in de ochtend een keer niet beschikbaar en iemand heeft vragen over de techniek van zijn squat, dan kan diegene zijn training opnemen en doorsturen”, legt hij uit. “Op die manier kan ik er toch naar kijken en tips geven.”

De app is niet bedoeld om een personal trainer te vervangen

Bij sportcentrum Medifit in Breda zien ze het gebruik van het digitale sportsysteem juist niet zitten. “Als je op video ziet dat een oefening niet goed is, betekent het dat je een oefening al een aantal keer verkeerd hebt uitgevoerd”, zegt algemeen manager Koen Gerrits. “Hier corrigeren we juist vanaf het eerste moment en loopt eigenlijk niemand onbegeleid rond.” Bovendien denkt Gerrits niet dat de app voor een revolutie in fitnessland zal zorgen.

Training verbeteren
Volgens oprichter van Gymeyes, de Amsterdamse Mitchell Warmerdam, is dat een onjuiste conclusie. “De app is niet bedoeld om een personal trainer te vervangen, maar juist om het trainen te verbeteren. En dus ook het sporten.”

Privacy
Iets wat Gerrits van Medifit zorgen baart, is de privacy van sporters in een sportschool waar de app gebruikt wordt. “Als iemand die aan het sporten is zichzelf filmt, is de kans groot dat er ook iemand anders in beeld is.” Dat lijkt hem niet de bedoeling.

Volgens Warmerdam zijn zorgen om de privacy niet nodig. “Natuurlijk kan het voorkomen dat er in een video op de achtergrond mensen langslopen. Maar we voldoen aan alle privacywetgeving en hebben overlegd met sportschooleigenaren. We raden ze bijvoorbeeld aan de camera’s alleen in bepaalde hoeken van de sportschool te gebruiken.”

Alleen sporters met een iPhone kunnen op dit moment gebruik maken van de app, binnenkort wordt ook de Android-versie uitgebracht.