Vanaf deze week krijg je een BKR-registratie als je een telefoon van meer dan €250,- afneemt bij jouw abonnement. Dat kan de hoogte van je toekomstige hypotheek flink beïnvloeden. Maar wat houdt zo’n registratie eigenlijk in?

BK-Watte?

Het Bureau Krediet Registratie is een stichting die alle leningen en kredietrekeningen in Nederland vastlegt. Deze gegevens komen in een database terecht en kunnen door een bank of kredietverstrekker worden geraadpleegd op het moment dat je iets wilt lenen. Zo lopen zij minder risico om met wanbetalers in zee te gaan.

Bron:BKR via Vimeo.

Meer dan tien miljoen

De kans dat je bij het BKR bekend bent, is groot. Er zijn namelijk 10,5 miljoen registraties. Tussen die registraties zitten 15.967 jongeren van 18 t/m 24 jaar oud, die betalingsproblemen hebben. Maar wanneer worden je gegevens doorgespeeld?

Nou, dat blijkt dus in opvallend veel situaties te gebeuren. Kan jij rood staan bij de bank? Dan heb je dus een registratie aan je broek hangen. Een creditcard in bezit? Het BKR heeft je gegevens. Een keer iets op krediet kopen, denk Bonprix, Wehkamp etc., dan ben je BKR-ontmaagd.

Nog nooit van gehoord

Ondanks de website, social media en zelfs hun eigen YouTube-kanaal, lijkt het er op dat veel jongeren niet precies weten wat het BKR doet. Gerjoke Wilmink, woordvoerder van het Nibud, kijkt daar van op: “Het verbaast me. Zeker omdat de studentenleningen bij DUO binnenkort ook BKR-geregistreerd worden.”

Het BKR legt de bal echter terug bij de student. “Het is voor kredietverstrekkers wettelijk verplicht om de BKR-registratie en een uitleg hierover te verwerken in de algemene voorwaarden. Wanneer je daarmee akkoord gaat, hoor je dus ook te weten dat je geregistreerd wordt.”

Niet altijd negatief

Volgens het BKR is een registratie niet altijd negatief. Zo kunnen toekomstige geldverstrekkers ook zien wanneer je braaf iedere maand je lening aflost. Dat maakt het dan weer aantrekkelijk voor ze om met je in zee te gaan. Wil je echter voorkomen dat je op de lijst komt te staan, dan kan je volgens het Nibud de volgende stappen ondernemen:

Ben je benieuwd of je geregistreerd staat, dan kan je dat hier checken.