Terwijl jij je volledig focust op de weg, kijkt je rijinstructeur even op zijn telefoon. Het zal voor jongeren geen onbekend beeld zijn. Veel instructeurs hebben geen keuze. “Ik kan niet zonder dat apparaat. Als iemand op de universiteit opgehaald moeten worden, moeten ze mij kunnen bereiken”, legt instructeur Maykel van Gorp van Rijschool ‘Blij dat ik Les’ uit.

Grotere rijscholen hebben meestal een receptie die de telefoons aanneemt. “We proberen het mobiele telefoongebruik in de lesauto tot het minimum te beperken”, vertelt Desire van Gorp van Verkeersschool Tilburg. “Een klant kan niet zomaar naar de instructeur bellen. Of hij doet dat op het moment dat de instructeur even geen les geeft.” Maar ook zij ziet in dat vooral kleine rijscholen het lastig hebben. “Die moeten alles de hele dag zelf doen. Een ‘eenpitter’ heeft veel meer last van het telefoonverkeer dan een verkeersschool met een kantoor. Dat is zes dagen per week beschikbaar voor alle zaken als examens en afmeldingen.”

Niet bij wet verbieden

Het is bij wet niet verboden voor een rijinstructeur om tijdens de rijles een mobieltje te gebruiken. Exameninstituut IBKI wil dat ook zo houden. Dat sommige mensen het ongemakkelijk vinden als een instructeur op zijn of haar mobiel kijkt, is volgens Jim Schouten van het IBKI wat anders dan dat het de verkeersveiligheid in gevaar brengt. “Je kan alles formeel willen regelen, maar er is niet echt een probleem.” Wel roept hij rijinstructeurs op zelf goed na te denken over het gebruik van de mobiele telefoon tijdens de rijles

Ook Verkeersschool Tilburg en Veilig Verkeer Nederland (VVN) zien niets in een verbod. “Het zou verstandig zijn om je telefoon niet te gebruiken, maar om het te verbieden gaat wat ver”, legt José de Jong van VVN uit. Over één ding lijken ze het allemaal eens te zijn: de rijinstructeur moet vooral zelf bepalen of het veilig en verantwoord is om op zijn telefoon te kijken.

Zelf opletten

Maykel van Gorp vindt een verbod best een goed idee. “Van mij mogen ze. Tegenwoordig kun je je berichten ook op je dashboard laten verschijnen. En handsfree bellen kunnen ze niet verbieden.” Of iedereen zich aan de nieuwe wet gaat houden, is natuurlijk de vraag. “Je hebt er altijd mensen tussen zitten die er schijt aan hebben. Ook nu zie ik regelmatig andere rijinstructeurs naar beneden kijken als ik ze tegenkom.”

“Als ik met een leerling in zijn tweede les langs een speeltuin rijd, ga ik natuurlijk niet op mijn telefoon kijken. Maar als we ’s middags om twee uur op de A58 rijden en er is niemand op de weg, kan het wel even.” Leerlingen kunnen Van Gorp beter appen dan bellen. “Dat is veel sneller. Vaak stuur ik dan ook alleen maar ‘ok, is goed’ terug. Als ik één of twee keer per uur op mijn telefoon kijk, is het veel. En als het dan mijn vriendin is, moet ze maar even wachten.”