Het klinkt als een droom: afvallen terwijl je slaapt. Bij de sportschoolketen David Lloyd in Groot-Brittannië denken ze het te kunnen. Zij zijn begonnen met de nap-ercise, ofwel slaapsessies in de sportschool.

Vergeet het uren zweten op de loopband. In plaats daarvan kun je na een drukke dag op school of werk heerlijk wegdromen in de sportschool. De nap-ercise begint met een kwartiertje rekken en strekken, gevolgd door 45 minuten slaap. “Onze slaapsessies zijn gemaakt om je lichaam en brein te vernieuwen, en zelfs wat calorieën te verbranden”, schrijft de sportketen op haar website.

Hongergevoel
“Onzin”, zegt neuropsycholoog Ed de Bruin, die onderzoek doet naar slaap bij de Universiteit van Amsterdam. “Tijdens het slapen kun je niet afvallen. Wel kan de manier waarop je slaapt invloed hebben op je afvalproces.”

Dat heeft volgens De Bruin te maken met de stof ghreline, die ervoor zorgt dat je een hongergevoel krijgt. “Als je goed slaapt heb je een minder sterke aanmaak van die ghreline en neemt je hongergevoel dus af, waardoor je waarschijnlijk ook minder gaat eten.”

Slapen en afvallen liggen dus indirect wel met elkaar in verband, maar calorieën ermee verbranden, dat kan helaas niet. Toch is De Bruin wel positief over de nap-ercise: “Het is goed dat de sportketen op deze manier aandacht besteedt aan slapen, wat net als sport ook erg belangrijk is binnen een gezonde levensstijl”, zegt hij. “Maar als je écht wil afvallen, zou ik toch iets anders adviseren.”