IJshockeyclub Tilburg Trappers heeft zich afgelopen weekend voor het tweede jaar op rij gekroond tot kampioen van de Duitse Oberliga. Volgens de regels mogen de Brabanders dit jaar nog niet promoveren. Maar er is hoop dat promotie in de toekomst wel mogelijk is.

Na vijftien kampioenschappen in Nederland en net zoveel bekertitels besloot Tilburg Trappers het in 2015 over een andere boeg te gooien. De succesvolste Nederlandse ijshockeyclub verhuisde vanwege het gebrek aan uitdaging in eigen land naar de Oberliga, het derde niveau van Duitsland.

‘’We speelden nog maar met vijf teams in de Nederlandse competitie’’, vertelt Trappers-voorzitter Ron van Gestel. ‘’Dat is gewoon te weinig. We waren het niveau ook ontstegen.’’

Géén promotie
Een kampioenschap gaat meestal gepaard met promotie, maar dat geldt niet voor de Tilburgse ploeg. De Tweede Bundesliga is namelijk een Duitse BV, die in handen is van de clubs die erin spelen. Zij bepalen dat er voorlopig geen buitenlandse teams mogen deelnemen aan de competitie.

Van Gestel: ‘’Wij lobbyen bij de Duitse bond en de organisatie van die clubs, maar die houden voorlopig tegen. We zijn daar druk mee bezig.’’

‘’We wisten van tevoren al dat de Bundesliga er dit jaar nog niet in zat”

Levensverandering
Volgens Trappers-aanvoerder Diederick Hagemeijer (28) had promotie veel meer betekend dan alleen een sportieve verandering.  ‘’De meesten werken ook nog gewoon naast de sport. Bij promotie had ons maatschappelijke leven er ook totaal anders uitgezien.”

‘’We wisten van tevoren al dat de Bundesliga er dit jaar nog niet in zat. Daar kan ik me dan ook echt niet druk om maken. Vanaf augustus hebben we denk ik wel 70, 75 wedstrijden gespeeld. Ik ben blij dat het even klaar is nu’’, aldus Hagemeijer.

‘’Het blijft leuker om tegen Nederlandse clubs te spelen”

Sport in opbloei
Inmiddels zijn de Nederlandse en de Belgische competitie samengevoegd. Van Gestel ziet het nationale niveau opkrabbelen. Desondanks zou de kampioensvoorzitter het toejuichen als meer clubs uiteindelijk de overstap maken onze oosterburen.

‘’Het blijft leuker om tegen Nederlandse clubs te spelen. Heerenveen is momenteel de enige club die dat niveau aankan.’’

Hagemeijer merkt vooral dat de sport populairder wordt bij het publiek. ‘’In Tilburg leeft het steeds meer. Bij de finale zaten drieduizend toeschouwers. Daar kunnen veel clubs uit de Jupiler League zelfs een puntje aan zuigen’’, besluit de captain, verwijzend naar het voetbal.