Kijkavonden: het zorgt bij veel studenten voor de nodige stress. Dat is ook niet zo gek, want hoe val je op tussen dertig gretige studenten die allemaal op dezelfde kamer azen?

Dagmar Oenema (21), studente International Event, Music & Entertainment Studies aan de Fontys Hogeschool in Tilburg, had ongeveer dertig kijkavonden voordat ze haar huidige kamer vond. ‘’Ik begon in november met zoeken. Dat is sowieso al een lastige periode qua aanbod: weinig mensen stoppen in die periode met hun studie, dus er komen minder kamers beschikbaar dan normaal. Daarnaast zit ik bij een studentenvereniging. Soms werd ik daarom niet gekozen, omdat ik daardoor minder vaak thuis ben’’, aldus Dagmar.

Haar ervaringen met kijkavonden waren niet altijd even leuk. ‘’Ik vond het heel vervelend als ik ergens kwam waar ze een standaard vragenlijstje afwerkten. Daar stonden dan vragen op als: wat zou je doen als je een huisfeest gaf?’’

Dagmar lukte het uiteindelijk om een kamer in een leuk studentenhuis te bemachtigen. ‘’Op de kijkavond van mijn huidige huis had ik gewoon een relaxt gesprek in plaats van een standaard vragenlijst. Connecties zijn heel belangrijk bij het vinden van een leuke kamer. Het is dan ook niet zo gek dat ik één van de bewoners al kende.’’

Is het jou nog niet gelukt om door middel van een kijkavond een leuke kamer te bemachtigen? Gedrags- en authenticiteitscoach Luc van Esch geeft tips.

Verplaats je in de ander
Ga bij jezelf na: wie zou ik als huisgenoot willen? Als er 25 mensen door de deur lopen, wie valt mij dan op?

Wees ontspannen
Wanneer je heel gespannen overkomt, voelt de ander zich ook zo. Dan denkt hij of zij: ligt het soms aan mij? Probeer dus relaxt te zijn. Je zult dan zien dat de ander ook ontspannen is.

Toch zenuwachtig? Verberg het niet!
Dat werkt namelijk averechts. Ga bij jezelf na: vind ik het erg als iemand zenuwachtig is? Waarschijnlijk niet. Het is wél ongemakkelijk als iemand zijn of haar zenuwen krampachtig probeert te verbergen.

Praat niet te veel en niet te weinig
Je toekomstige huisgenoten moeten weten wat ze in huis halen, letterlijk. Dan helpt het natuurlijk niet als je niks zegt. Laat jezelf dus zien. Maar overschreeuw jezelf ook niet, want daar prik je makkelijk doorheen.

Stel vragen
Vrijwel iedereen stelt het op prijs als je geïnteresseerd bent. Maar, maak er geen interview van! Dat is ongemakkelijk en onnodig.