Herinner je nog dat je vorig jaar tijdens de vakantie zonder nadenken het hotel een kopie liet maken van je paspoort? Dat was wellicht niet zo slim.

Dat identiteitsdiefstal makkelijk is, bewees tiener Maggie Lee eerder deze week. Zij stal het paspoort van haar jongere zusje en reisde naar de andere kant van de wereld. Geen douane die moeilijke vragen stelde of zag dat zij niet de persoon op de foto was. Toch is dat geen uitzonderlijke situatie.

Identiteitsfraude komt gelukkig steeds minder voor. In 2016 hebben zo’n 68.000 mensen hier aangifte van gedaan. Dat is vier keer zo weinig als in 2012. Toch lijken we nog erg onzorgvuldig om te gaan met onze gegevens.

Data

Op je identiteitskaart staan gegevens zoals je Burger Service Nummer. In combinatie met je pasfoto kan dat gebruikt worden om te frauderen.

Mocht een hotel jouw gegevens nodig hebben, dan raad de overheid aan om je eigen kopie mee te nemen. Maak daarop het BSN donker en zet een kruis door de foto. Schrijf daarnaast de datum op je kopie en voor wie het bedoelt is.

Photo credit: wellingtonstravel via Visualhunt / CC BY

Op het web

We zijn natuurlijk ook steeds meer online te vinden. Terwijl we daar juist gemakkelijk het slachtoffer kunnen worden van identiteitsfraude. Volgens privacy-expert Arnold Roosendaal kan je een nepprofiel wel herkennen. “Let goed op hoeveel persoonlijke informatie aan het profiel is toegevoegd. Ook als er veel berichten in een korte tijd zijn geplaatst moet je waakzaam zijn.”

Daarnaast zijn er volgens Roosendaal ook nog een aantal andere punten die een ‘faker’ verraden. “Kijk goed naar de profielfoto en het aantal connecties die iemand heeft. Kloppen die connecties? Als het allemaal random mensen zijn, pas dan op”, aldus de expert.

Uiteraard kan je jezelf beschermen door je informatie niet publiekelijk bekend te maken en met iedereen te delen. Maar de meeste winst valt volgens Roosendaal te behalen in welke info je deelt met wie.