De eerste wedstrijd van de halve finale van de Europa League had niet beter kunnen verlopen voor Ajax. De Amsterdammers sturen Olympique Lyon met 4-1 terug naar Frankrijk.

De wedstrijd start stroef. Ajax komt niet lekker uit de verf en het zijn de Fransen die de eerste tien minuten duidelijk de overhand hebben. Ajax weet zich te herpakken en biedt voldoende tegenstand om geen tegentreffer te incasseren.

Ajax blijft wel druk zetten, en het duurt dan ook niet lang voordat die druk loont. In de 25e minuut is het Traoré die de 1-0 binnenkopt. De euforie zet voort, en acht minuten later ligt zelfs de 2-0 in het mandje dankzij Kasper Dolberg.

Kansloos Lyon
Na de rust is het Lyon dat enorm sterk opent, alleen is die agressieve vorm van korte duur. Het is Amin Younes die de 3-0 binnentikt, met geluk. De bal rolt net over de doellijn, maar het is voor de grensrechter genoeg. Drie, nul.

In de 66e minuut komt Lyon knap terug; Mathieu Valbuena schiet de bal beheerst langs André Onana. Ajax neemt geen genoegen met dat tegendoelpunt. De agressieve Amsterdammers blijven druk zetten en het is dan ook een kwestie van tijd voordat Hakim Ziyech een prachtige voorzet geeft, die Bertrand Traoré afmaakt.

Zijn tweede goal is ook het laatste doelpunt dat in de wedstrijd valt. Ajax krijgt nog genoeg kansen om de 5-1 te maken, maar dat komt er niet van. Al met al is de sfeer in de Johan Cruijff Arena elektrisch.

De return in Lyon wordt op 11 mei gespeeld.