Zou jij het eten na het sporten, zo’n mals bakje seawharma? Dat is geen gek idee, want het plantje is gezond voor sporters. Staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) is fan: hij trekt de komende jaren 5 miljoen euro uit om  aan het zeewier te krijgen.

De zeegroente zit vol jodium, omega3 en proteïnes. Dat laatste maakt het interessant voor sporters. Proteïnes zorgen er namelijk voor dat spieren sneller herstellen na een sportinspanning.

Zou zeewier daarmee een goede – en diervriendelijke- vervanger van de veelgebruikte proteïne-shake na het sporten zijn? Sportdiëtiste en oud-topsportster Gunilla Boomsma legt uit of we deze plantjes massaal in onze sporttas zouden moeten stoppen.

De (on)zin van eiwitshakes

Sommige sporters eten een kilo vlees per dag om voldoende eiwitten binnen te krijgen, naast zuivel en eiwitshakes. Dit is dan vaak te veel en te eenzijdig in voedingsstoffen, volgens Boomsma. “Het nut van zulke toevoegingen hangt af van je doel en de trainingsintensiteit. Shakes moet je zien als aanvulling voor (top)sporters wanneer ze hard getraind hebben of als ze tekorten hebben.”

Volgens haar kan een gemiddelde sporter beter kiezer voor een gebalanceerde basisvoeding, met eiwitten uit verschillende bronnen. “Melkproducten zijn een makkelijke keuze, maar denk bijvoorbeeld ook aan bonen en eieren.”

Zeewier als aanvulling

Zeewier blijkt goed in dat rijtje te passen. Het bevat namelijk –meer dan andere groenten- voedingsstoffen die ook in vlees te vinden zijn. Sommige vegetarische sporters zijn lyrisch over het plantje, maar Boomsma is kritisch. “Je kunt vlees en melkproducten helaas niet één op één door planten vervangen, ook niet door zeewier. Om gezond te blijven moet je de juiste combinaties van voedsel opzoeken.”

Toch ziet ze het nut in van het groene eiwitbommetje. “Sporters die vegetarisch of veganistisch eten, hebben baat bij zoveel mogelijk verschillende bronnen van proteïnes. Iedere eiwitbron, ook zeewier, kan voor hen een waardevolle aanvulling zijn.”

Tip voor vegan fitnesser Scott Burnhard?