Dolfijn Bowling Tilburg is zo goed als klaar voor een nieuwe start, nadat het gebouw vorig jaar afbrandde. De bouw van het vernieuwde pand is in volle gang. Eigenaar Thomas Dol en bowler Ronan van der Loo van Bowling Vereniging Tilburg kunnen niet wachten.

Dolfijn Bowling Tilburg brandde vorig jaar tot aan de grond af. Een flinke berg as en een hoop bedroefde gezichten was het enige dat er van het geliefde bowlingcentrum overbleef.

Het was een nachtmerrie voor eigenaar Thomas Dol, maar de brand is nu verleden tijd. “We gaan vol goede moed verder”, zegt hij enthousiast. “Eerst had ik liever het oude pand, maar nu ik zie hoe de bouw gaat ben ik opgelucht en alleen maar positief.”

Hightech bowlingbanen
Het nieuwe bowlingwalhalla krijgt 24 bowlingbanen. Eerst waren dat er twintig. De banen worden voorzien van de nieuwste camera- en scantechnieken waarmee nauwkeurig gemeten kan worden wat de snelheid, positie en rotatie van een bowlingbal is. “We krijgen een scanner die in het midden van zes banen wordt gezet”, vertelt Dol. “Op ieder punt van elke baan kan de scanner metingen maken.”

Ranon van der Loo in actie

Daar zijn bowlers zoals de 16-jarige Ronan van der Loo uit Hilvarenbeek erg blij mee. Van der Loo won dit jaar zilver op het EK-jeugd in Helsinki en is al bijna tien jaar lid van Bowling Vereniging Tilburg. “Het nieuwe, Amerikaanse systeem dat er komt lijkt me echt geweldig”, zegt hij.

“Als ik een bal gooi, wordt er een lijn op de baan geprojecteerd. Als ik van positie verander, beweegt die lijn mee en kan ik dus zien waar de bal heen gaat. Het kan me helpen om steeds beter te worden.” Het afgelopen jaar trainde Van der Loo met zijn vereniging op een vervangende thuisbasis in Eindhoven.

Multifunctioneel gebouw
Dolfijn Bowling Tilburg wordt een multifunctioneel gebouw met verschillende verdiepingen en activiteiten. Naast bowlingbanen komen er bijvoorbeeld ook springkussens. De midgetgolfbanen komen terug en krijgen een jungle thema.

Opening
Jaarlijks kwamen er 180.000 tot 200.000 bezoekers bij Dolfijn Bowling Tilburg. Het was het enige bowlingcentrum in Tilburg waar zowel recreanten als professionals terecht konden. Dol weet zeker dat het net zo populair gaat worden als vroeger: “Daar ben ik van overtuigd. We missen onze gasten en onze gasten missen ons. Ik hoop zelfs dat we meer mensen binnenhalen omdat alles nieuw is.”

Voor het einde van het jaar moet het nieuwe pad af zijn, maar wanneer de opening precies is, wil hij nog niet zeggen. Volgens Dol ligt dat vooral aan hoe de bouw gaat “maar als het aan mij ligt openen we morgen al.”