Heb jij ook vaak de behoefte om gewoon even het Wilhelmus te horen? Vanaf nu kan dat via de onlangs geopende Wilhelmus-hotline. De maker, Wander Nauta (22), is verrast door alle telefoontjes die hij nu krijgt.

Het was een regenachtige zondagmiddag toen Nauta besloot om de hotline te lanceren. “Ik keek naar de livediensten van Amazon en zag dat ik op die manier een klantenservicenummer kon openen. Alle grote bedrijven gebruiken dat. Normaal kom je in een wachtrij terecht en krijg je een menu met sneltoetsen, maar ik heb dat bandje gewoon vervangen door het Wilhelmus.”

Waarom precies het Wilhelmus? “Ik wilde eerst een Never Gonna Give You Up-lijn lanceren, maar dat kon helaas niet door de rechten die op dat nummer zitten. Toevallig was het net Koningsdag geweest, ik zat in een vaderlandslievende bui en ik dacht: waarom niet het Wilhelmus?”

De lijn is inmiddels een groot succes. Nauta is in de afgelopen drie dagen meer dan vierduizend keer gebeld en de aandacht neemt nog altijd toe. “SLAM! FM pikte het op, daarna zag ik dat RTL Late Night er ook aandacht aan besteedde. Ik had dat totaal niet verwacht.” Er kleven niet alleen maar positieve dingen aan al die aandacht. “Het begint namelijk een duur grapje te worden. Je betaalt per keer dat de lijn gebeld wordt.”

“De kosten bedragen inmiddels zo’n vijftig euro.” Is het dan wel slim om nóg een interview te geven? “Nee. Eigenlijk is het heel dom. Maar ik vind de aandacht wel leuk en het is me het geld meer dan waard.”

De Wilhelmus-hotline is te bereiken op 020 808 62 09. U wordt vriendelijk verzocht om de lijn donderdagavond tussen 20.00 en 20.02 niet te bellen in verband met Dodenherdenking.