Nederland is een leesteken rijker. En dat is ontstaan in Tilburg. Het leesteken is gebaseerd op het Tilburgse begrip ‘jè’, dat in de stad al sinds jaar en dag te pas en te onpas achter vrijwel elke zin wordt geplakt.

‘Jè’ wordt gebruikt als een bevestiging van wat er net daarvoor is gezegd, maar kan ook twijfel uitdrukken. Het leesteken is gemaakt door Ivo van Leeuwen en Sander Neijnens van het Tilburgse lettertype TilburgsAns. Dat project ontstond in 2014 om te onderzoeken hoe letters en beeldtaal mensen in en buiten de stad kunnen verbinden.

Het nieuwe TilburgsAns-lettertype, waar ook het ‘jè’-leesteken deel van uitmaakt, wordt eind mei gepresenteerd op designconferentie TYPO Berlin.

Door Freek van der Venne en Aaron Schafrat

Nederland is leesteken rijker: de 'jè' from De Nieuwsredactie on Vimeo.