Eens te meer onderstreepte Rafael Nadal afgelopen zondag zijn officieuze titel als beste gravelspeler aller tijden. De 30-jarige Spanjaard won het ATP-toernooi van Barcelona voor de tiende keer. Een week daarvoor belandde Rafa door zijn toernooiwinst ook al in de dubbele cijfers in Monte Carlo.

Hij schreef geschiedenis, want nooit eerder lukte het een mannelijke tennisser om überhaupt één toernooi tien keer te winnen. De kans is aanwezig dat het aantal ‘Décimas’ niet lang op twee blijft staan, want eind deze maand wacht het prestigieuze Roland Garros, het toernooi waar Nadal al negen keer triomfeerde.

Als Nadal echt goed speelt, is-ie op gravel gewoon nog steeds onverslaanbaar


Superioriteit
‘’Als Nadal echt goed speelt, is-ie op gravel gewoon nog steeds onverslaanbaar’’, vindt Tijmen Lensink, sportjournalist voor Telesport. ‘’Het is vooral de manier waarop’’, vult NOS-sportjournalist Franklin Stoker aan. ‘’Hij legt zoveel intensiteit in zijn spel, maar ook in zijn trainingen. En dat telkens weer.’’

Lensink: ‘’Het is extra bijzonder dat iemand dit op gravel presteert. Op gras gaat het allemaal wat sneller, terwijl je op gravel zó diep moet gaan en voor elk punt extra hard moet werken. Reuzeknap.’’

Niet terug op topniveau
Nadal mag dan fit zijn en weer prijzen pakken, maar volgens Lensink is de Spanjaard momenteel niet in zijn beste vorm. ‘’Hij maakt rare fouten met z’n forehand, beweegt niet meer zo goed als vroeger en komt qua voetenwerk vaak iets te kort. Het zijn details, hoor.’’

Stoker herhaalt die woorden. ‘’Dat lopen om z’n backhand heen is echt veel minder, hij is niet meer die speler uit z’n ‘jonge’ jaren. Maar zijn power en ongekende drive, dat natuurlijk nog wel.’’

Ik heb altijd gedacht dat-ie Roland Garros nog eens zou kunnen winnen

Roland Garros
Over pakweg tweeënhalve week kan Nadal zijn vorm etaleren door ook in Parijs voor zijn tiende titel te gaan. De Spanjaard ziet zijn concurrenten kwakkelen.

‘’Nadal is de crème de la crème nog weinig tegengekomen dit seizoen. Die zijn ook nog zoekende naar hun vorm, zeker op gravel’’, analyseert Lensink, doelend op Andy Murray en Novak Djokovic.

Nadal won zijn laatste grandslam in 2014, op Roland Garros. Zijn aantal grandslamtitels staat sindsdien op veertien, maar Stoker ziet kansen op uitbreiding. ‘’Ik heb altijd gedacht dat-ie Roland Garros nog eens zou kunnen winnen. Hij heeft nu weer het vertrouwen’’, besluit Stoker.