Wat betekent thuis voor jou? Wat maakt jouw thuis, jouw thuis? Deze vragen probeerden studenten Docent Beeldende Kunst & Vormgeving aan de artEZ te beantwoorden. De uitkomst mondde uit in de expositie Oost West – Thuis Best, te zien op landgoed Bronbeek in Arnhem. Nieuwsredactie.net sprak met Emmy Kolkman, een van de studenten die meewerkte aan de expositie.

Waarom past dit thema bij landgoed Bronbeek?

‘’Het thema van dit jaar, ‘thuis’, is heel geschikt voor deze locatie omdat de bewoners van Bronbeek dit tot hun nieuwe thuis moesten maken. Bronbeek is namelijk een verzorgingstehuis voor oud-militairen. Zo konden we ons eigen thuis vergelijken met die van hen.

Jullie (de studenten) hebben gesproken met de bewoners van Bronbeek. Hoe waren deze gesprekken?

‘’De bewoners waren heel open. Ze vertelden over vroeger en over wat voor hun nou thuis is. Sommigen vertelden dat Bronbeek eerst niet als thuis voelde, maar in de loop van de tijd wel. Ze vertelden: ‘Ik moet hier wel wonen, dit is nu mijn thuis.’’’

Wat was de inspiratie voor jouw eigen werk: ‘Burn-Out’?

‘’Je kon kiezen om je werk te laten inspireren door je eigen thuis of door het thuis van iemand uit Bronbeek. Ik koos voor het eerste. Een familielid van mij had destijds een burn-out. De stress die zij op haar werk had, nam ze mee naar huis. Dit zorgde voor veel spanning. Thuis hoort een plek van rust te zijn, maar dat was het niet meer voor mij. Eigenlijk vertel ik haar verhaal door mijn eigen ogen. Ik dacht: dit is wat er nu speelt in mijn leven, dus ik kan het eigenlijk alleen hier over doen.’’

Hoe vond je het om mee te werken aan de expositie?

‘’Echt super tof. Voor mijn studie maak ik natuurlijk heel veel werken, maar dit werd echt geëxposeerd. Dan voelt het ineens heel echt. Wel was het voor mij soms lastig. Ik had natuurlijk voor een minder leuk aspect van ‘thuis’ gekozen. Daarom was het voor mij ook wel confronterend.’’

Wat hoop je dat mensen na het zien van de expositie mee naar huis nemen?

‘’Ik hoop dat mensen gaan nadenken over hun thuis en dat ze realiseren wat ze hebben. Sommige jongeren waarderen thuis niet meer: ze genieten er niet van omdat ze zo snel mogelijk het huis uit willen. Veel van de werken kan je aan jezelf spiegelen, dus ik hoop vooral dat het mensen aan het denken zet over wat ze al hebben.’’

  • Jalisa Leuverink - We're all different