O’G3NE betreedt volgende week donderdag het podium op het Eurovisie Songfestival in Kiev met het lied Lights and Shadows. Slechts tien van de achttien landen mogen echter door naar de finale. Hoe zorgen de meiden van O’G3NE ervoor dat ze die halen?

Ervaring

Stefan Raatgever volgt het Songfestival al sinds een aantal jaar voor het Algemeen Dagblad. De zangeressen van O’G3NE profiteren er volgens hem van dat ze eerder al deelnamen aan het Junior Eurovisie Songfestival in 2007.   “Het Songfestival is een ongekend circus waardoor je makkelijk overweldigd  raakt. Als je al  gewend bent aan de hectiek en opgeklopte verwachtingen heb je een voorsprong.”

Boodschap

Het lied waarmee de meiden aantreden heet  Lights and Shadows en gaat over hun ernstig zieke moeder , die al zes jaar een zeldzame bottumor heeft. Volgens Raatgever is zo’n boodschap voor een Songfestival-lied belangrijk. “Het hoeft zeker niet altijd meer om wereldvrede en verbroedering te gaan. Douwe Bob had ook een goede boodschap: Slow Down.”  Met de presentatie van het nummer  zelf zit het volgens hem ook wel snor. “Het lied presenteren als een hart onder de riem voor iedereen die ziek is of een zieke kent, is een prima zet. Zo maken ze  het verhaal breder dan de persoonlijke emotie.”

Volgens Tom van den Oetelaar, die O’G3NE in Oekraïne op de voet volgt voor Omroep Brabant, nemen de meiden de boodschap van de inzending dan ook serieus: “Ze hebben het erover op de persconferenties en ze verwijzen er op een stijlvolle manier naar in hun optreden, maar het ligt er niet te dik op.”

Goed nagedacht

Ook buiten de persmomenten om proberen de zussen zich goed te manifesteren. “Ze doen ook aan liefdadigheidsactiviteiten en nemen hun visagisten overal mee naartoe, om goed voor de dag te komen bij de camera’s.”

Het optreden staat  dan ook als een huis. “Daar is ook goed over nagedacht. Er wordt in Kiev veel tijd gestoken in de communicatie met de regie. Er zijn veel goede shots en gezichtsuitdrukkingen komen duidelijk in beeld. Eigenlijk hoeven ze alleen maar te finetunen.”

Kansen

Als het aan Van den Oetelaar ligt, kwalificeert O’G3NE zich volgende week voor de finale . “Ik denk dat ze de kijkers wel kunnen overtuigen op ze te stemmen. Ik heb na hun eerste repetitie vooral positieve reacties gehoord van de pers en songfestival-watchers . En de eerste klap is een daalder waard.” Van den Oetelaar ziet de dames daarom ook nog wel stijgen in de ranglijsten. “Ik verwacht dat ze de laatste repetities op zaterdag gaan gebruiken om te scoren. Ik ben niet zo bang dat ze niet in de finale komen, ze hebben één van de beste optredens.”

Raatgever is iets voorzichtiger. “Of het optreden finalewaardig is, hangt alleen af van het aantal stemmen op donderdagavond.” Wel wil hij best een gokje wagen. “Ik zou er wel op inzetten dat ze de finale halen. Het liedje blijft  gedateerd klinken, maar de zussen maken vermoedelijk wel indruk met hun samenzang. Ik ken ze als uitermate professioneel, dus ik verwacht geen uitglijders  richting het optreden. Tips van mij hebben ze in ieder geval niet nodig.”