Heb jij je donderdagavond ook twee minuten stilgehouden voor de dodenherdenking? Thuis of op een gemeenschappelijke bijeenkomst, dat maakt niet uit. Zo’n gemeenschappelijke bijeenkomst werd onder andere in het Vrijheidspark in Tilburg gehouden.

Hiervoor zijn vier monumenten die verspreid in de stad stonden, verhuisd naar het park. “Een vijfde monument moet nog komen, maar de pilaar waaraan de betreffende plaquette moet komen te hangen, is niet hoog genoeg”, vertelt Joost Op ’t Hoog, beleidsmedewerker monumenten van de gemeente Tilburg. “De monumenten zijn verplaatst naar dit park zodat er in een rustige omgeving op één plaats herdacht kan worden. Voorheen werd dit op verschillende momenten en op verschillende plekken in de stad gedaan. Nu is het organisatorisch beter te regelen.”

Bij ieder monument geeft Op ‘t Hoog uitleg waar het voor staat, en staan we even stil bij de betekenis.