Terwijl de eindstreep je op de hielen zit zo veel mogelijk kilometers afleggen om geld in te zamelen voor dwarslaesieonderzoek. Dat staat duizenden hardlopers en rolstoelrijders over heel de wereld te wachten tijdens de Wings For Life World Run op 7 mei. Ook Breda rent en rolt mee voor dit goede doel.

De 21-jarige Manon Tienhoven zit zondag achter het stuur van de zogenoemde ‘chasing car’. Een auto die de renners en rolstoelrijders gedurende de loop achterna zit. “Zodra ik iemand inhaal is de race voor diegene afgelopen”, legt de jonge bestuurder uit.

“Zelf sport ik erg graag, maar mensen met een dwarslaesie kunnen dit vaak niet.”

“Een halfuur na de start van de lopers, begin ik met rijden”, vult Manon aan. In Nederland klinkt dat startschot om 13:00 uur, maar in Mexico vertrekken de deelnemers van de jaarlijkse Wings For Life Run al om 6 uur ’s ochtends.

22 landen
De wedstrijd begint namelijk in 22 landen op precies hetzelfde moment. Hoewel de locaties en afstanden dus uiteenlopen, hebben alle deelnemers hetzelfde doel: geld ophalen voor de zoektocht naar een geneesmiddel van de rugaandoening. “Dwarslaesieonderzoek wordt namelijk niet echt gesteund door de overheid, waardoor het extra belangrijk is”, vindt Manon.

De chasing car
Het tempo dat de jonge bestuurder moet rijden, is een precies werkje. “Met een groen en rood scherm dat contact heeft met het ‘Global Race Control’ in Oostenrijk, wordt aangegeven of ik volgens schema rijd”, legt Manon uit. “Ook gaan we steeds iets sneller rijden, waardoor we tijdens het rondje van 25 kilometer steeds meer mensen inhalen.”

Gelukkig is het geen straf om af te vallen volgens Manon. “Terug op het Chasséveld wordt nog een feestje gebouwd. Daar staat een heel groot scherm waar de race over heel de wereld te zien is.” Geen prestatiedruk dus, maar zo veel mogelijk aandacht vragen voor dwarslaesieonderzoek.


De organisatie roept wereldwijd mensen op om mee te rennen

Voorgaande editie
Vorig jaar reed niemand minder dan Max Verstappen nog achter de lopers aan, maar hij droeg dit jaar het stokje over. Hoewel Manon zelf geen persoonlijke link heeft met een dwarslaesie, twijfelde ze geen moment toen de oproep van de Formule 1-coureur voorbijkwam. “Zelf sport ik erg graag, maar mensen met een dwarslaesie kunnen dit vaak niet. Daar zetten we ons voor in.”