Ga je regelmatig naar festivals of concerten? Pas dan op! Je kunt namelijk gemakkelijk gehoorschade oplopen. Aysha van Gorp (19) is een van de jongeren die dagelijks met een piep in haar oren te maken heeft. “Muziek was een lange tijd een groot deel van mijn leven en dit heb ik grotendeels achter me moeten laten.”

Drie jaar geleden schrok Aysha ’s nachts plotseling wakker met een piep in haar rechteroor. Regelmatig was ze verkouden en had ze een tijdelijke suis in haar oor. “Ik kon toen alleen maar hopen dat dat deze keer ook het geval was.” Toen ze een half jaar later ook een piep in haar andere oor kreeg, wist ze het zeker: dit was niet tijdelijk, maar permanent.

Een miljoen Nederlanders heeft net als Aysha last van oorsuizen, ook wel tinnitus genoemd. Dit is het horen van geluid zonder dat het daadwerkelijk daar is.

Aysha heeft last van piepen en oorsuizen na blootstelling aan té hard geluid, bijvoorbeeld na een concert, festival of een luidruchtig terras. Wanneer ze ’s avonds in bed of plat op de bank ligt, heeft ze hier het meest last van. Ze is overgevoelig voor geluid. Nadat ze eerder dit jaar een bezoek bracht aan de keel-neus-oorarts (KNO-arts), bleek dat ze een gehoorbeschadiging opgelopen had. Dit kwam voor haar als een schok. “De eerste paar dagen ben ik er gewoon ziek van geweest. Ik was er zo kapot van dat ik dit de rest van mijn leven moest horen.”

Passie voor muziek
Vanaf een jaar of zestien was Aysha veel met muziek bezig. “Ik ging graag naar festivals en speelde zelf elektrische gitaar. Op een gegeven moment heb ik door mijn gehoorschade mijn passie voor muziek links moeten laten liggen. Muziekjournalistiek leek me altijd leuk, maar ik zou er nooit iets in kunnen gaan doen omdat ik dan later gewoon doof ben.” Alles wat met geluid en muziek te maken heeft, moest ze vermijden; Lastig voor iemand met een voorliefde voor muziek.

Nooit meer relaxt bij een concert staan, dat vindt Aysha het ergst. “Als ik bij een concert ben, sta ik continu die oordopjes in mijn oren te duwen van zitten ze nog goed en sta ik niet te dicht bij de box. Ik ben dan de hele tijd bezig met mijn gehoor en kan niet meer van de muziek genieten omdat ik denk dat de muziek te hard staat.”

Omgeving
Mensen die klachten aan hun gehoor hebben, voelen zich vaak niet begrepen door hun omgeving. Dit komt omdat ze ‘overdreven’ reageren op geluiden die voor anderen normaal zijn. Hier heeft Aysha geen last van. “Gelukkig begrijpt iedereen het wel. Zo ben ik al een tijd niet meer mee uitgeweest met vrienden, gewoon omdat het volume in bepaalde clubs te hard staat. Momenteel spaar ik voor dure oordoppen en wanneer ik die heb, ga ik weer mee uit.”

Tips
Aysha raadt iedereen aan oordoppen te gebruiken tijdens concerten, festivals en anders plaatsen waar je gehoor bloot wordt gesteld aan hard geluid. “Binnen één minuut kun je al een gehoorbeschadiging oplopen. Jongeren zijn hier naïef in en ze zijn zich niet bewust van de gevolgen. Met een keer uitgaan, krijg ik dat echt niet, denken ze dan. Maar binnen no-time heb je wel iets opgelopen en als je het dan eenmaal hebt, kom je er nooit meer vanaf.”

Gehoorbeschadiging onder is onder jongeren een veelvoorkomend probleem. Dit blijkt nu dan ook uit het onderzoek van Alpine. Het bedrijf voerde het afgelopen festivalseizoen een peiling uit onder 3200 Nederlanders van 18 jaar en ouder. De helft van de ondervraagden heeft last van hun gehoor. Wanneer loop je nu kans op een gehoorbeschadiging? En wat kun je doen om je gehoor het beste te beschermen? We vroegen het Janneke Swart, specialist op het gebied van gehoorbescherming bij Alpine.