Wat doe je, wanneer je een moedereend met kuikens op het spoor ziet lopen? Kijk je toe? Pak je je telefoon om het te filmen? Of doe je misschien iets anders? In dit geval kun je het beste de dierenambulance bellen. Al is het dan nog maar de vraag of er iemand komt. De dierenambulance draait namelijk vooral op vrijwilligers en er zijn nogal wat gemeenten waar een tekort is aan deze dierenliefhebbers.

Door Freek van der Venne en Chantal van Hoek

Afgelopen jaar maakte de dierenambulance in Oss bekend dat er een vrijwilligerstekort is en ook in Leiden zijn er te weinig mensen die de dieren te hulp kunnen schieten wanneer dit nodig is. “Eigenlijk kunnen we altijd meer vrijwilligers gebruiken”, stelt Casper Schrijver van de Dierenbescherming. In totaal werken er bij die organisatie 16.000 vrijwilligers, van wie het grootste deel collectant is. Daarnaast zijn er 3.000 mensen werkzaam bij de dierenambulances en –opvangcentra.

In onderstaand fragment legt Schrijver meer uit over de dierenambulance. Want wat kost dat eigenlijk? En wie zijn die vrijwilligers die voor de ambulance werken? Hoe word je eigenlijk vrijwilliger bij de dierenambulance?

Gemeentelijke prioriteiten
Volgens Marco van der Wel, Provinciale Statenlid voor Partij voor de Dieren, moet er snel iets worden gedaan aan het tekort. “De politieke wil is er alleen niet om er echt iets aan te doen. Gemeenten moeten zorgen voor de opvang van huisdieren zoals honden, katten en konijnen. Dat is in de wet vastgelegd. De prioriteiten van de gemeenten liggen echter elders. Ik vind dat er meer geld moet komen voor de dierenambulance. Het is natuurlijk hartstikke fijn dat er vrijwilligers zijn, maar er moet meer op professionele krachten gebouwd worden. Dan zullen er meer mensen zijn die voor de dierenambulance willen werken.”

Wie wel vrijwillig voor de ambulance werken, zijn Charles van de Zande en Hein van Gool, in de omgeving Maasland, gemeente Oss.

De oproepen die de dierenambulancevrijwilligers krijgen, komen binnen bij dierenmeldpunt 144. Jaarlijks krijgt de dierenambulance meer dan één miljoen meldingen. Daarvan is een derde noodzaak.