…. hoe groter de kwal. Wanneer jij denkt aan golf, denk je ongetwijfeld aan dat. Aan oude, rijke ‘kakkers’ die in de ochtendzon een balletje slaan, inclusief ruitjesbroek en polo van een onbetaalbaar merk. Want golf is niet voor iedereen. Golf is de sport van de elite.

Het is een imago dat golf volgens sportsocioloog Hugo van der Poel al jaren met zich meedraagt. Toen de Schotten de sport eind negentiende eeuw naar Nederland brachten, was het nog echt iets voor de elite. “Alleen de adel en rijken konden het zich veroorloven om te spelen”, aldus Van der Poel. “Dat kun je overigens nog steeds een beetje zien. Een golfbaan lijkt niet voor niets op de tuin van een Engels kasteel.”

En daar is volgens Van der Poel niet veel aan veranderd. “Het blijft een sport voor mensen met een zekere portemonnee”, stelt hij. “Alleen al het gebruik van de vele hectaren land kost een vermogen.” Het is volgens de socioloog dus niet zo vreemd dat we een bepaald beeld krijgen van golfers in Nederland. “Ze zijn goed gekleed, hebben een auto, zijn vaak niet allochtoon. Die uitstraling maakt golf een sport met een financiële drempel.”

Golfers over golf
Hoe denken golfers zelf eigenlijk over de vooroordelen van hun sport? Topgolfer Jeroen Krietemeijer en amateurgolfers Lene Makkink, Ralph Doevendans, Mark van Kappel en Carin Vrinten spreken zich uit.

Feestje voor de elite 
Kan golf iets doen om zijn imago te veranderen? “In haar eigen omgeving kan een vereniging daarin zeker succes boeken”, meent Hugo van der Poel. “Denk aan het organiseren van een open dag voor de buurt, bijvoorbeeld.”

Maar wie het beeld wereldwijd wil veranderen, heeft volgens hem nog een lange weg te gaan. “En waarom zouden we ook?” vindt hij. “Er zijn genoeg leuke sporten waar we als ‘gewone mensen’ aan mee kunnen doen. Laat de elite maar lekker hun eigen feestje vieren.”