Voor 213.000 middelbare scholieren is het flink nagelbijten de komende weken: de eindexamens zijn begonnen. Grote kans dat de gemiddelde leerling het er goed van afbrengt. Het aanbod aan en de vraag naar examentrainingen was nooit zo groot. Waar komt dat door?

Door: Marieke Kesteloo en Lars Mulitze

In 2007 waren er nog maar 1700 bureaus die studiebegeleiding aanboden. Nu, tien jaar later, is dat aantal bijna vertienvoudigd, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Vooral afgelopen jaar was de toename groot. Sinds begin 2016 is het aantal bureaus met ruim dertig procent gegroeid.

Ongelijke kansen
Examentrainingen zijn dus ‘hot’, ondanks het feit dat de prijs voor een cursus vaak hoog oploopt. De kosten variëren van een aantal tientjes per les tot een paar honderd euro voor een meerdaagse stoomcursus.

De Onderwijsinspectie ziet de toegenomen belangstelling met lede ogen aan, schrijft ze op haar site. Volgens de organisatie werken de cursussen de kansongelijkheid in de hand. Niet alle ouders zijn immers in staat de hoge kosten van de examentrainingen te betalen. Daardoor zouden de cursussen niet voor iedereen toegankelijk zijn.

Volgens de Landelijke Vereniging voor Studiebegeleidsinsituten (LVSi) is van ongelijkheid echter geen sprake. “Natuurlijk zijn er ouders die het niet kunnen betalen, maar dat heb je bij alles”, zegt voorzitter Oscar Bohlander. “Een training hoeft niet heel duur te zijn. Er zijn genoeg goedkope alternatieven. Bovendien hebben veel scholen een potje voor dit soort leerlingen.”

Druten
Bijles Maas en Waal in Druten is een van de goedkopere bureaus op de markt. Voor 125 euro kunnen scholieren hun kennis laten bijspijkeren in vijf lessen van 2,5 uur. Hier zijn het geen docenten, maar studenten die de lessen verzorgen. Dit jaar heeft het examenbureau 129 scholieren klaargestoomd voor de examens.

Examentraining populairder dan ooit from De Nieuwsredactie on Vimeo.

Moeilijkere examens
Je zou zeggen dat de groei van het aantal bureaus komt doordat de examens zwaarder zijn geworden. Volgens Adri van der Ven van het College voor Toetsen en Examens (CvTE) is daar echter geen sprake van. “Een leerling die in 2010 slaagt, moet aan dezelfde eisen voldoen als een leerling die in 2017 slaagt.”

Volgens Van der Ven wordt tegenwoordig wel meer gevraagd van scholieren. Zo werd onlangs de verplichte rekentoets ingevoerd en mogen scholieren nog maar één onvoldoende halen in de kernvakken Nederlands, Engels en wiskunde. “Over de volle breedte van het pakket wordt van scholieren een hogere eis gesteld, maar de individuele vakken zijn niet moeilijker geworden.”

CITO
Het CvTE geeft jaarlijks opdracht aan het CITO om de examens op te stellen. Dat instituut moet erop toezien dat de eindexamens ieder jaar van gelijk niveau zijn. Hoe pakt het CITO dat aan? We vroegen het toetsdeskundige Hugo Gitsels.

Ook Bohlander van brancheorganisatie LVSi betwijfelt of de toename aan begeleidingsbedrijfjes komt door lastigere examens. Volgens de voorzitter heeft de groei vooral te maken met het feit dat ouders tegenwoordig vaker werk uitbesteden. “Vroeger was de moeder thuis om scholieren te helpen met het huiswerk. Nu zie je vaak dat beide ouders werken. Ze hebben dan minder tijd om te helpen.”

Volgens de voorzitter speelt ook mee dat veel populaire studies lotingen hanteren. “Opleidingen kijken bij de selectie vaak naar de eindcijfers. Daardoor willen scholieren zo hoog mogelijk scoren. Zo hopen ze meer kans te maken.”

Docenten
We legden de populariteit van de examentrainingen ook voor aan docenten. Wat is volgens hen de reden? En is een examentraining wel altijd effectief?

Dat het aantal begeleidingsbedrijfjes exponentieel toeneemt, staat als een paal boven water. Wel is onduidelijk wat dé reden is voor de toename. Eén ding is echter zeker: eindexamenkandidaten kunnen zich tegenwoordig beter voorbereiden dan ooit.