Door Naomi Kokkes & Sona Boker

Een chique jurk, rok of pantalon. In kleur of juist in zwart. Voor vrouwen genoeg keuze. Een zakelijke outfit uitkiezen, zonder duidelijke dresscode, is voor velen een hele klus. Door eigen ervaring wist stylist Bastiaan van Schaik dat je niet alles aan kunt op de werkvloer. Hij schreef het boek Dress to impress waarmee hij vrouwen helpt met deze moeilijke taak.

“Voor mannen is het lastiger om  geschikte werkkleding te vinden dan voor vrouwen”, aldus imagocoach Bertine Oudesluijs. “Bij veel beroepen heerst een pakkencultuur, maar dat betekent niet dat mannen saai gekleed moeten gaan en niet met kleding kunnen spelen. Draag een pak maar dan nét iets anders dan anderen. Een leuke stropdas bijvoorbeeld doet al heel veel.”

Volgens Oudesluijs kleden mannen die er casual uit willen zien, zich vaak té informeel waardoor het er niet professioneel uit ziet. Vooral in het onderwijs is dit een probleem. “Vroeger bestond de dresscode op de werkvloer vooral uit panty’s, rokken en overhemden. Tegenwoordig zijn er veel minder richtlijnen. Juist daarom kan het moeilijker zijn voor vrouwen.”

Er zit verschil in acceptatie van kleding tussen mannen en vrouwen, vindt de imagocoach. Een advocate komt sneller met een bloemetjesjurk weg dan haar mannelijke collega in een overhemd met korte mouwen, vindt de imagocoach. Ook is het voor mannen moeilijker om niet-neutrale kleuren te dragen. “Ze hebben de optie wel. Een petrol pullover of een vrolijk gekleurde voering van een jasje.”

“Een rode jurk bij een vrouw is krachtig terwijl een rood pak bij een man theater uitstraalt. Dit betekent niet dat een man geen kleur mag dragen. Gekleurde details kunnen juist veel invloed hebben op de uitstraling. Denk aan een gekleurde sjaal of voering van je jasje. ” Volgens Bertine moeten mensen je na een eerste ontmoeting onthouden. “Volledig in het grijs of zwart val je op de arbeidsmarkt niet op.”

Wie bepaalt de ongeschreven regels op de werkvloer?  Wanneer ben je te casual of juist te overdressed op je werk? Hoe maak je een goede eerste indruk door middel van je looks? Céline is personal shopper en stylist. Zij legt uit hoe je van een studentenkloffie naar een professionele garderobe gaat en wat de gemiddelde student vaak uit de kast trekt. Myriam de Roo is loopbaancoach bij Trivalent, en vertelt hoe je jezelf het beste presenteert als je op jacht gaat naar je droombaan.

Er zijn evenveel beroepen als uniformen. De ene dresscode iets minder strikt dan de ander maar op elke werkvloer gelden er ongeschreven kledingregels. Die regels herkennen blijkt soms best lastig en dat is niets nieuws. Twintig jaar geleden liepen er in België nog mannen in driedelig pak over de werkvloer. De eerste man die in een pak durfde te verschijnen, waarvan de broek en het jasje niet bij elkaar hoorde was een ware rebel op de werkvloer. Welke verschillen zijn er te zien tussen vroeger en nu? Welke trends van toe sluipen langzaam weer het werkveld in? Carin Houtzager en Karin Slegers vertellen erover.

Heb jij goed opgelet bij het lezen van dit artikel? Test het met deze quiz.