Ben jij een bewuste student die graag bijdraagt aan een duurzamere wereld, maar heb je nog geen idee hoe? Er zijn vele manieren waarop je dit kan doen: van een groenteburger in plaats van een Big-Mac tot je tampons vervangen met een menstruatiecup. 

Door Renée Vink en Loeki van den Broek

Of alle leden van Studentenfractie Fractie Front de Big-Mac kunnen laten staan, betwijfelen we. Ze hebben in ieder geval wel de ambitie om van Tilburg University een duurzame universiteit te maken. Daarom organiseerde ze deze week de Sustainability Week. Organisator Djaylee Emmers merkte al langer dat de universiteit meer aandacht wil besteden aan duurzaamheid. “Het komt alleen niet zo goed van de grond.” De studentenpartij vindt dat duurzaamheid een hogere plek op de agenda moet krijgen. “Deze week zetten we de eerste stappen richting het duurzaam maken van deze universiteit.” Eén van de evenementen  deze week is ‘Clean our plate’. “Studenten moeten hun bord leegeten en vervolgens een selfie maken met hun lege bord. Zo willen we verspilling tegengaan en bewustzijn creëren.”

‘Duurzaam leven betekent voor mij ervoor zorgen dat mijn achterkleinkinderen later ook in een mooie wereld kunnen leven.’ – professor dr. Reyer Gerlagh

Wie ook bewustzijn wil creëren, is student Christine Verduijn. Zij is actief binnen de werkgroep Jong en Duurzaam van de Nationale Jongeren Raad.

Je hoeft niet persé een Sustainabiliy Week te organiseren of je aansluiten bij een werkgroep om een bijdrage te leveren aan een duurzamere wereld. Kleine aanpassingen in het dagelijks leven kunnen al een verschil maken, meent Sacha Tijmstra, eindredacteur bij de DuurzameStudent.nl, een website over duurzaamheid door en voor studenten. “Een broodtrommel in plaats van broodzakjes of een hergebruikt flesje in plaats van een plastic flesje is duurzamer en op den duur ook goedkoper. ”Je eetpatroon is ook makkelijk te verduurzamen. Door meer plantaardig te eten, belast je het milieu minder. “En het scheelt ook nog eens in de portemonnee.”

Voor de vrouwelijke studenten onder ons heeft Sacha nog een speciale tip: doe je tampons de deur uit en schaf een menstruatiecup aan. “Het zorgt voor veel minder afval, het is goedkoper en je stopt minder rotzooi in je lichaam.”

Wellicht heb je het idee dat je weinig teweeg brengt met deze aanpassingen, maar volgens Tijmstra kunnen studenten juíst het verschil maken. “Iedere individuele bijdrage helft. Wij zorgen voor de creatieve oplossingen.” Een duurzame wereld is voor studenten ook van groot belang, meent Tijmstra. “Wij zijn de mensen die nog lang op deze aarde zullen leven en we moeten een goed voorbeeld zijn voor de volgende generatie.”

‘Wij zijn de mensen die nog lang op deze aarde zullen leven en we moeten een goed voorbeeld zijn voor de volgende generatie.’

Zelf past Tijmstra deze tips ook toe op haar eigen leven. Zo is ze vegetariër en gebruikt ze weinig melk. “Ik ben een groot voorstander van minder vlees, omdat het produceren hiervan een groot aandeel heeft in klimaatverandering.” Daarnaast hebben we volgens Tijmstra helemaal niet zo veel vlees nodig. “Je kan makkelijk een dag of twee in de week geen vlees eten. Dat is vaak ook nog voordeliger!”

Vegetariër of flexitariër (iemand die bewust één of meerdere dagen in de week geen vlees eet) worden heeft dus een positief effect op de duurzaamheid van de aarde. Maar je kan natuurlijk ook ‘all the way’ gaan en alle dierlijke producten uit je eetpatroon schrappen. Daar koos studente Saskia Baldwin voor: sinds anderhalf jaar is ze veganist (zie video).

Koken met een veganist from De Nieuwsredactie on Vimeo.

Naast geen vlees eten, afval scheiden en minder lang douchen, kan de politiek ook van grote invloed zijn. Zo meent professor dr. Reyer Gerlagh, die gespecialiseerd is in klimaat & economie en duurzaamheid. “Het is belangrijk dat studenten duurzaam stemmen. Er zijn niet heel veel partijen écht duurzaam. Wel zijn er partijen die wat meer aandacht voor duurzaamheid hebben. Bijvoorbeeld de Partij van de Dieren, Groenlinks, D66 en ChristenUnie,” meent Gerlagh. Zijn advies: “Stem duurzaam en ga  zelf iets doen wat de wereld een beetje beter maakt.”