Jongeren zijn veel te weinig in de natuur te vinden. Dat moet anders, vindt Staatsbosbeheer. Een speciale Jongerenraad gaat zorgen voor verandering. Wat zijn de plannen en waarom moeten we eigenlijk het bos in?

Door Noor Dekker en Manon Snoeren

Even een wandeling maken op de Kampina, mountainbiken in de Loonse en Drunense Duinen of toch een rondje hardlopen om de Oisterwijkse vennen? Voor de meeste jongeren zijn het geen dagelijkse bezigheden. “De jongeren van nu zijn de natuurbeschermers van later”, vindt woordvoerder Imke Boerma van Staatsbosbeheer. Maar laat dat nou net de groep zijn die het moeilijkst naar het groen te krijgen is.

Jongeren ondervertegenwoordigd
Boerma ziet vooral kinderen en volwassenen in natuurgebieden, maar mist de 18 tot 24-jarigen. “Jonge kinderen komen redelijk vaak in de natuur door hun ouders, maar als ze de pubertijd in gaan, raken we de groep even kwijt”, vertelt hij. “Pas als ze zelf weer gezinnen gaan stichten, komen ze terug.”

Dat jongeren liever binnen zitten, blijkt ook uit het onderzoek dat Staatsbosbeheer in 2016 deed.

Jongerenraad brengt verandering
Staatsbosbeheer merkt dus dat ‘de jongere’ een zeldzame soort is. In november 2016 richtte de organisatie, met aanmoediging van staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken, een Jongerenraad op. De raad moet ervoor gaan zorgen dat jongeren zich meer aangetrokken voelen tot de natuur. Boerma: “Het is de uitdaging om jongeren te verleiden om meer de natuur in te gaan. Ze hebben natuurlijk ook heel andere eisen en verwachtingspatronen dan andere groepen.”

Jongeren moeten ook beter vertegenwoordigd worden bij Staatsbosbeheer en advies geven: allemaal taken voor de 28-jarige Mohammed Kechouh en de 27-jarige Rudy van der Aar. Zij zijn twee van de tien leden van de Jongerenraad.

Met dagelijks wat mooie foto’s en het laatste nieuws over de natuur, weet boswachter Kapteijns precies hoe hij zijn twaalfduizend volgers tevreden houdt.

Invloed van natuur op je brein
Hoewel tentamens en deadlines regelmatig voor stress zorgen bij jongeren, zou het dus goed zijn om zo nu en dan de natuur in te gaan. Maar doen ze dat ook? We nemen de proef op de som en vragen Tilburgse jongeren van rond de twintig jaar naar hun beleving van de natuur. Ook praten we met wetenschapsjournalist en natuurkundige Mark Mieras. Hij is gespecialiseerd in hersenonderzoek en kan precies vertellen wat een groene omgeving doet met ons brein.

Benieuwd naar welke invloed de natuur heeft op bepaalde delen van je hersenen? Mark Mieras legt het uit in de onderstaande tool.

Ook Boerma geeft aan dat het buitenleven veel positieve effecten heeft. “Maar het allerbelangrijkste vind ik eigenlijk dat iedereen gewoon lekker kan genieten buiten,” zegt hij. “Het hoeft niet allemaal educatief en leerzaam te zijn.”