Vraag jij je ook wel eens af of je te veel betaalt voor je studentenkamer en zou je wel eens willen weten wat je daaraan zou kunnen doen? Nieuwsredactie zoekt het voor je uit voor de Tilburgse student.

Over het algemeen is de huurprijs in Tilburg lager dan in andere steden. Niet alleen in vergelijking met studentenhotspots als Amsterdam en Utrecht, blijkt uit onderzoek van de landelijke studentenvakbond. Ook steden als Eindhoven en Breda scoren hoger dan Tilburg. Een reden hiervoor kan zijn dat de vraag en het aanbod in Tilburg in evenwicht is. “Wij hebben de afgelopen jaren de aantallen in de gaten gehouden en daarop ingespeeld. Zo worden er nu nieuwe woningen gebouwd aan de spoorlaan”, laat woordvoerder van de gemeente Tom Daelman weten.

Naast een fatsoenlijke huisprijs hoort een huisbaas te zorgen voor een veilige woning. Daar schort het soms aan. We namen een kijkje in het studentenhuis van Thomas Boegheim en vroegen de gemeente Tilburg wat studenten kunnen doen als hun woning niet in orde is.

Een slecht onderhouden kamer in Tilburg from De Nieuwsredactie on Vimeo.

Puntensysteem
Voor het bepalen van de huurprijs is er door de Huurcommissie een speciaal puntensysteem bedacht. Niet iedere huisbaas houdt zich precies aan dit puntensysteem. Studenten moeten er in deze gevallen zelf op toezien of de prijs klopt. Huisbaas Dion Ketelaars verhuurt al tientallen jaren studentenkamers en vindt het belangrijk dat er een eerlijke huurprijs is. Hij werkt samen met een makelaar die aan de bel als de prijs niet klopt. Als je als student niet tevreden bent over de hoogte van de huur, kun je naar de huurdokters stappen. Zij kijken of de verhuurder zich aan de regels houdt. Als dat niet zo is, grijpen de huurdokters in.

[

Om de huurprijs te bepalen is er dus een puntensysteem. Er zijn niet alleen indicatoren om de prijs op te stapelen, maar ook zaken waarvoor je aftrekpunten kunt krijgen als huis, zoals overlast, een toilet waar je alleen in kunt via een andere studentenkamer of als je vanuit je raam uitkijkt op de muur van een naastgelegen huis.

Boete voor louche verhuurders
D66 Tweede-Kamerlid Paul van Meenen wil dat huisjesmelkers die studenten te hoge huren laten betalen worden aangepakt. “Te hoge huren kosten studenten gemiddeld 700 euro per jaar teveel.  “Nu betalen studenten soms de hoofdprijs voor vochtige oude kamertjes met kieren in de kozijnen en lekkende kranen in de badkamer. Het zijn soms net afbraakpanden. Huisjesmelkers komen hier wat D66 betreft niet meer mee weg.’ 

VVD legt de focus voor het verbeteren op een ander punt. Zij willen dat er een groter aanbod komt en dat de doorstroom beter is: “Het moment dat je een studentenkamer betrekt is voor veel jongeren ook het moment dat je voor het eerst op jezelf gaat wonen. Maar dan moeten die kamers er wel zijn. In sommige steden is dat erg lastig. Daarom wil de VVD dat er meer betaalbare woningen in het middensegment komen. Zo kunnen studenten die klaar zijn sneller doorstromen naar een normale woning waardoor hun studentenwoning weer beschikbaar komt voor anderen.”

Rechten
Volgens de VVD komt er ook een stukje eigen verantwoordelijkheid bij kijken: ”Als student is het goed om te weten wat je rechten zijn. Je kan vooraf via internet controleren of de prijs die voor een kamer wordt gevraagd terecht is. Als je al ergens woont en van mening bent dat je teveel moet betalen kun je naar de huurcommissie stappen.”