Wist jij dat ook de gemeente een stem heeft in de Europese Unie? Nee? Je bent niet de enige. Toch bestaat er een speciaal Europees Comité voor de Regio’s (CvdR). Hierin kunnen gemeenten en provincies binnen de EU ideeën en plannen voor die regio met elkaar bespreken. De Tilburgse wethouder Marcelle Hendrickx is lid van dit Comité. Zij reist deze week naar Brussel om mee te praten over de invloed van Europa op haar stad Tilburg.

Door Saskia Loomans en Sven Trommelen

Wethouders, burgemeesters en commissarissen van de Koning komen deze week samen in het Comité voor de Regio’s. Maar hoe werkt dit Comité precies?

De landkaart en zetelverdeling zijn interactief door er met de muis overheen te bewegen. Tekst loopt door onder afbeelding

De Proeftuin

Marcelle Hendrickx spreekt tijdens de vergadering van het CvdR. In het rapport, dat ze voor deze vergadering schreef, praat ze vooral over sociale innovatie. De Tilburgse Proeftuin Dementie is daarvan een goed voorbeeld voor de rest van Europa, vindt Hendrickx. Maar wat is die proeftuin en waarom is de Tilburgse wethouder hier zo trots op?

Tekst loopt door onder de video

Tandeloze tijger

Voor de Proeftuin is het natuurlijk leuk dat ze een podium krijgen in Brussel. Ze zijn immers het ‘goede voorbeeld’, zoals Hendrickx het noemt. Maar of er meer van dit soort initiatieven in Europa zullen volgen, is maar de vraag. “Eigenlijk stelt het Comité van de Regio’s niet zo veel voor”, vertelt politicoloog László Marácz. “Het is een tandeloze tijger die alleen advies mag uitbrengen.” Dat advies gaat naar het Europese Parlement dat er vervolgens over beslist. “Het CvdR mag zelf namelijk geen beslissingen nemen. Het is goed dat steden of provincies samenwerken en zaken die belangrijk zijn voor een stad promoten. Maar het is allemaal niet zo spectaculair.”

Invloed

De kans dat wethouder Hendrickx in Brussel ook echt Europees beleid kan maken, is volgens Marácz erg klein. “Wanneer je Europees beleid wilt maken, moet je sowieso een breed en algemeen onderwerp pakken. In je eentje heb je te weinig invloed.” Er zijn ten slotte 350 zetels in het Comité van de Regio’s, waarvan maar 12 voor Nederland. Andere landen moeten je steunen om een meerderheid te halen. “Als je je onderwerp te veel op je eigen gebied richt, kom je qua samenwerking niet ver.” Als het Comité van de Regio’s instemt met een idee, moet het vervolgens ook nog langs de Europese Commissie en alle lidstaten van de EU. “Je hebt niet snel succes en het is veel werk.”

Nut

Maar als de invloed van het Comité in Europa zo klein is, heeft het bestaan dan nog wel nut? “Het hoort erbij”, zegt Marácz, “de EU wil graag weten wat er speelt en hiermee hebben de burgers weer een inspraakorgaan. Maar je moet er ook weer niet té hoge verwachtingen bij hebben.”

 Meedoen

Niet alle Nederlandse politieke partijen die in Europa vertegenwoordigd zijn, zitten in het Comité. Onder andere de SP en GroenLinks doen niet mee. Volgens Marácz is dat niet zo gek: “Niet alle partijen zien iets in regionalisme. Er zijn partijen die een sterke, nationale overheid willen in plaats van kleine regio’s. Deze politici hebben minder interesse in zo’n bijeenkomst.”

Op 11 en 12 mei kwamen de politici bijeen in het Comité voor de Regio’s. Saskia Loomans was erbij en sprak met wethouder Hendrickx en europarlementariër voor D66 Matthijs van Miltenburg.

Beluister de reportage hieronder