Het landskampioenschap, de Europa League, je kon de afgelopen maanden bijna niet meer om het voetbal heen. Waar de mannen volop aandacht krijgen, blijven de vrouwen ietwat onderbelicht in Nederland. En dit terwijl ons land wel de thuisbasis is voor het EK Vrouwenvoetbal deze zomer.

Door Sabine Doevendans, Remy Kock en Mo Jaspers

Het is maar de vraag hoe goed inwoners van een van de speelsteden op de hoogte zijn van het Europese voetbaltoernooi.

Voetballen als meisje is niet altijd even makkelijk. Daar weten de 23-jarige Merel en 21-jarige Jackie Groenen alles van. Toch voetballen de zusjes momenteel aan de top. Merel in de eerste divisie in België, Jackie in Duitsland. Daarnaast maakt Jackie deel uit van de Oranje Leeuwinnen, die Nederland naar de overwinning moeten helpen met het EK deze zomer.

One of the guys
Die liefde voor voetbal hebben ze van hun vader. “Papa heeft altijd gevoetbald en dat wilde hij graag doorgeven aan zijn zoons”, vertelt international Jackie. “Hij kreeg alleen maar dochters.” Daarom stonden Jackie en Merel op hun zesde als enige meisjes van de club op het voetbalveld. “Vrouwenvoetbal bestond toen nog niet echt, dus het was best bijzonder dat wij als meisjes begonnen met voetballen.”

Beide zusjes kwamen uiteindelijk terecht in een team met alleen maar jongens. Ze werden gelukkig gelijk geaccepteerd. “Ik was praktisch ‘one of the guys’”, zegt Jackie.

Pesterijen
De tegenstanders keken daarentegen vaak vreemd op als ze ineens een meisje in het veld zagen staan. Vooral Merel heeft in haar jeugd daardoor veel last gehad van pesterijen. “Ik werd gewoon keihard uitgelachen. Dan stonden de kinderen te wijzen en riepen ze ‘haha daar staat een meisje bij.’”

Ik werd gewoon keihard uitgelachen

Toch is Merel in haar jeugd altijd bij de jongens blijven spelen. “Voor een meisjeselftal kon je misschien net één team bij elkaar rapen. Daardoor kon je ook niet minder goeie speelsters eruit selecteren”, vertelt ze. “Bij de jongens kon dat eigenlijk altijd. Daarom was daar het niveau ook hoger.”

Trainer Rezu Lesteluhu van RKSV Sarto merkt dat ook. Daarom pakt hij de training bij de dames anders aan dan bij de heren. Oud-international Ilse Nieuwenhuis ziet het anders, volgens haar zijn er niet zo veel verschillen qua oefeningen. Wel is de training in de loop der jaren veranderd.

Een professionele jeugdopleiding zat er voor de zusjes niet in. Merel: “Er stonden weleens scouts langs de lijn. Maar het enige wat je dan te horen kreeg was ‘we kunnen niks met jou, want er zit geen toekomst in het damesvoetbal.’” Dat was voor haar niet altijd makkelijk om te horen. “Maar dat is een feit in het vrouwenvoetbal. In dat opzicht heb je gewoon pech dat je als vrouw bent geboren, ten opzichte van de mannen.”

Er zit geen toekomst in het vrouwenvoetbal

De salarisverschillen binnen het mannen- en vrouwenvoetbal zijn groot. Waar de mannen er makkelijk van kunnen leven, blijft voetbal voor veel vrouwen toch meer een bijbaan. Dat was voor Merel ook een van de redenen om haar voetbalcarrière op een lager pitje te zetten. “Het enige land waar je eigenlijk echt van het voetbal rond kan komen als vrouw zijnde is Duitsland. In Engeland, Zweden en Frankrijk haken ze daar wel een beetje op aan”, zegt Merel. “Maar dan verdien je nog steeds minder dan iemand die in de hoogste klasse van de mannen in Nederland voetbalt.”

“Het is inderdaad een moeilijk thema”, bekent Jackie. Toch is het volgens haar wel te verklaren waarom er meer geld omgaat in het herenvoetbal. “Mannen leveren op dit moment gewoon meer op. Dit bedoel ik vooral op commercieel gebied. Mannenvoetbalshirtjes worden bijvoorbeeld veel meer verkocht dan de shirtjes van het vrouwenvoetbal.”

Verschillen worden kleiner
“Maar als ik het vergelijk met vier jaar geleden, dan is het natuurlijk wél prachtig om te zien dat de verschillen steeds kleiner worden. Vrouwenvoetbal zit absoluut in de lift.”

Zo vindt ook Agnes Elling, sportsocioloog bij het Mulier Instituut. Al jaren houdt zij zich bezig met verschillen tussen geslacht en gender in de sportwereld. “Maar voetbal voor vrouwen is nog steeds niet helemaal vanzelfsprekend.”

Dat het vrouwenvoetbal in de lift zit, komt volgens Jackie mede door de promotie. “Ik kan met een gerust hart zeggen dat de KNVB er druk mee bezig is”, vindt ze. “En er is ook effect! Er komt steeds meer belangstelling voor het vrouwenvoetbal, dus de campagne is zeer waardevol gebleken.”

“Als voetbalbond willen we ook vrouwen en meisjes zoveel mogelijk aan voetbal krijgen”, vertelt Danique Kuper van KNVB. “Door zoveel mogelijk clubs te stimuleren om ook met vrouwenvoetbal aan de slag te gaan en voor elke leeftijdscategorie competities aan te bieden proberen we dat te stimuleren.”

Europees Kampioenschap
“En natuurlijk mogen we deze zomer het EK vrouwenvoetbal organiseren”, zegt Kuper. Jackie gaat Nederland vertegenwoordigen tijdens dat Europees Kampioenschap. “Dat EK is enorm belangrijk, niet alleen voor ons als team, maar ook voor het vrouwenvoetbal in het algemeen.”

Dat het dit jaar in eigen land wordt gehouden, heeft volgens haar een groot voordeel. “Het is erg mooi om je eigen volkslied voor je eigen publiek te mogen zingen, maar het speelt vooral een belangrijke rol in het op de kaart zetten van de sport in Nederland.”

Want dat is wel nodig volgens Jackie. “Tuurlijk, het EK Vrouwenvoetbal heeft niet zo’n groot podium, maar dat komt vanzelf. Het is absoluut iets wat nog moet groeien onder de Nederlandse bevolking, het is daarom is het belangrijkst om de mensen in de stadions te krijgen”, zegt ze. “Maar als je het vergelijkt met de situatie van tien jaar geleden sla je steil achterover.”