Nederland is de op een na grootste importeur van avocado’s. Zo blijkt uit cijfers van het CBS dat Nederland in 2016 voor 433 miljoen euro aan avocado’s geïmporteerd heeft. In dat jaar aten we met z’n allen 39 miljoen kilo aan avocado’s, in 2008 was dat nog 10 miljoen. Dat is bijna vier keer zoveel. Dat avocado’s hot zijn, is inmiddels wel bekend. Maar hoe zit het verder met de avocado?

De avocado is een vrucht die aan een boom groeit en oorspronkelijk uit centraal-Amerika komt. Tegenwoordig importeren we de avocado uit verschillende landen, verspreid over de hele wereld.

Niet alle avocado’s die Nederland binnen komen, blijven in Nederland. Nederland is namelijk vooral een doorvoerland. Vier vijfde deel gaat namelijk verder Europa in, naar landen als Duitsland, Zweden en Denemarken.

Er zijn nog geen kassen in Nederland waar de vrucht gekweekt kan worden, dit komt simpelweg omdat het hier te koud is. Maar tot die tijd zullen we het van de import moeten hebben. Welke weg legt de avocado af wanneer hij Nederland binnenkomt?

De reis van de avocado from Muriel Janssen on Vimeo.

Populariteit
De avocado heeft nu inmiddels een sterrenstatus bereikt, maar waar heeft de avocado haar populariteit aan te danken? Volgens gezondheidsdeskundigen van het Voedingscentrum is het vooral de smaak van de avocado. De vrucht smaakt volgens hen namelijk niet te heftig en niet te vlak. “Mensen zijn in deze onveilige tijden op zoek naar comfortabel voedsel, en dat is de zachte avocado”, legt foodwatcher Anneke Ammerlaan uit.

Naast de subtiele smaak, gezonde vetten, vitamines en vezels die een avocado bevat, heeft de vrucht ook een gezond imago, verklaard Ammerlaan. “De avocado is niet alleen een troostvoedsel – een ‘verwen-iets’, noem ik dat – maar ook heel gezond.” Het vetbommetje bevat ongeveer 200 tot 350 calorieën per vrucht.

De avocado is een veelzijdig stuk fruit. Avocado op brood, in warme of koude gerechten en in toetjes als avocado-taart en avocado-ijs. Recepten zijn overal te vinden. Dat je er zowel mee kunt ontbijten, lunchen en dineren bewijst The Avocado Show.

The Avocado Show
Begin dit jaar opende hét avocadorestaurant van Nederland in de pijp in Amsterdam: The Avocado Show. Het eerste restaurant in Europa waar je als ontbijt, brunch of lunch een avocado geserveerd krijgt.

Op Instagram gaan de ware kunstwerkjes over de tijdlijnen

The Avo Rose. 🥑🌸

Een bericht gedeeld door Andrej Hrovat (@hrovi) op

heaven

Een bericht gedeeld door ashley edwards (@a.edwardz) op

Elke dag staan er rijen met internationale gasten voor de deur. “Het gaat goed, we hebben fantastische weken gehad en kijken uit naar de komende maanden waarin we nieuwe specials, brunches en dinners gaan introduceren”, laat Misha Margarittha, salesmanager van The Advocado Show, weten.

“We love avocado’s! Het is gezond, voedzaam, divers en mooi in foodstyling. Er zijn wereldwijd miljoenen avocadofans net als wij, dus leek het ons een leuk avontuur om hele lekkere en mooie gerechten te serveren aan likeminded people.”

The Avocado Show maakt van alles met avocado’s. Van groene pannenkoeken tot avocadofrietjes. “Ik denk dat de ‘burger bun’ het uniekst is, hierbij wordt het broodje vervangen door avocado.”

Het populairste gerecht is de Avo Poké Bowl. “It is one of a kind.”

FRIYAY BABY! Beauty @vivianhoorn is loving our Poké Bowl 🥑🌟😋

Een bericht gedeeld door The Avocado Show 🥑 (@theavocadoshow) op

The Avocado Show is niet het enige restaurant dat avocado gebruikt in haar gerechten. Wanneer je aan avocado denkt, denk je misschien al snel aan organische en biologische lunchrooms. Maar ook in sushi-restaurants en bij de mexicaan wordt gebruik gemaakt van avocado.

Blijvertje?
Nu is het de vraag of de avocadohype nog even aanhoudt. Arnoud Degener, salesmanager bij The Greenery, denkt niet dat de avocado tijdelijk is. “Mensen gaan tegenwoordig allemaal voor gezond eten”, legt hij uit. “De populariteit van avocado’s zal voor een lange tijd aanhouden, net als een banaan die men ook altijd zal blijven eten. De avocado is geen fruitsoort die je over twee jaar niet meer ziet, daar ben ik van overtuigd.”