De productie van geitenmelk en geitenkaas in Nederland is in de afgelopen tijd flink toegenomen. Werd er in 2000 nog maar 75.000 liter geproduceerd, nu is dat ruim 300.000 liter per jaar.

De geitensector is wel nog steeds kleiner dan de koemelk sector. Zo zijn er in Nederland 330.00 melkgeiten en 1,6 miljoen melkkoeien. Koeien kunnen daarnaast tien keer zoveel melk produceren dan geiten, zo’n 10.000 liter per jaar. De productie van geitenmelk is daarom ook nog minder groot. In totaal wordt er in Nederland zo’n 220 miljoen liter geitenmelk en 13 miljard liter koemelk geproduceerd.

De NGZO meldt aan de media dat deze toename te maken heeft met de mildere smaak, met name van geitenkaas en dat geitenmelk steeds meer een alternatief is wanneer je koemelkallergie hebt.  Maar wat gaat er vooraf aan een stukje milde geitenkaas en een glaasje geitenmelk? Daarvoor ging nieuwsredactie op bezoek bij twee geitenboeren. Hoe gaat het er aan toe op een boerderij vol met deze ondeugende beesten en merken de boeren de toename ook?

Door Bo van Geijn en Nicky Vonken