De kennis en vaardigheden die jouw opleiding je bijbrengt, zijn niet langer belangrijk. Het zijn kwaliteiten als flexibiliteit en goed kunnen communiceren, de zogenoemde softskills, die jou als jongere tegenwoordig aan een baan helpen. Opleidingsfonds STOOF lanceerde gisteren een app waarmee studenten zich kunnen testen op hun persoonlijke vaardigheden.

De werkeloosheid onder Nederlandse jongeren is de afgelopen jaren gestegen. Daar moet TestYourSelfie.nl, de tool van STOOF (Stichting Opleiding & Ontwikkeling Flexbranche), verandering in brengen. Via deze online-vragenlijst kunnen jongeren testen hoe het staat met hun softskills en waar zij nog aan moeten werken.

Wat zijn softskills?
Softskills zijn alle persoonlijke, emotionele en sociale intellectuele vaardigheden. Makkelijker gezegd: gedragingen. Denk aan vaardigheden als teamwork, reflecteren en coachen. Volgens Adriana Stel, directeur STOOF, worden dit soort eigenschappen voor jongeren steeds belangrijker. “Het hebben van kennis is niet meer genoeg”, vertelt Stel. “De wereld om ons heen verandert enorm snel. Een machine waar een student techniek mee werkt op zijn opleiding, is over een paar jaar nergens meer te vinden. Alle kennis veroudert.”

Tips & Tricks
Maar dat geldt niet voor softskills. “Principes als op tijd komen en flexibel zijn blijven van belang”, aldus de directeur. “Uit onderzoek blijkt dat werkgevers dit soort kwaliteiten erg waarderen. Daar gaat het bij jongeren vaak mis.”

Volgens Stel beschikken veel jongeren namelijk niet voldoende over de softskills. TestYourSelfie gaat hen helpen om erachter te komen waarin zij zich kunnen verbeteren. “De deelnemers krijgen tips & tricks en hebben de mogelijkheid om met elkaar in discussie gaan. Ook kunnen we onderzoeken waar het de meeste jongeren aan ontbreekt. Zo kunnen we de werkeloosheid aanpakken.”

Test jouw softskills op www.testyourselfie.nl.