Homofobie: een probleem dat nog altijd in Nederland heerst. Vandaag, tijdens de Internationale Dag tegen Homofobie, Bifobie en Transfobie wordt aandacht gevraagd voor dit probleem.

“Het is zeker nog een groot probleem in Nederland”, vertelt Ton Diteweg van het COC in Eindhoven. “Er zijn regelmatig incidenten tegen homo’s.” Zo werd er afgelopen maand een homostel met een betonschaar mishandeld, terwijl ze hand in hand over straat liepen in Arnhem. Uit protest tegen het geweld werd er die week daarna door verschillende organisaties opgeroepen om hand in hand te lopen.

Verbetering
Er is de afgelopen jaren wel veel verbeterd. “Het schrappen van de ziektelijst, het mogen trouwen en het ontstaan van gelijke rechten; op papier is er echt veel veranderd”, vertelt Diteweg


Wettelijk zit het dus wel goed, maar wat betreft de sociale acceptatie zijn we er volgens Diteweg nog lang niet. “Er zijn nog steeds veel mensen die er moeite hebben met homoseksualiteit.”

Steeds normaler
Daarom zijn dit soort dagen en evenementen volgens Diteweg van groot belang. “Zichtbaarheid is voor ons erg belangrijk. Als mensen bijvoorbeeld vervelend reageren wanneer ze twee mannen hand-in-hand zien lopen, is dat deels omdat ze er een hekel aan hebben. Maar het heeft vaak ook te maken met onwennigheid”, zegt hij. En die onwennigheid, die moet verdwijnen. “Als het bij mensen vaker onder de aandacht wordt gebracht, wordt het hopelijk voor hen ook steeds normaler.”

Door het hele land worden activiteiten rondom de internationale dag tegen Homofobie georganiseerd. Zo wordt in Eindhoven een kruisstraattunnel omgetoverd tot regenboogtunnel. De Nieuwsredactie nam een kijkje.

Het evenement is een groot succes. Mensen uit alle hoeken van het land – zelfs een stel uit Rusland – zijn aanwezig bij de opening van de bijzondere tunnel.

  • Eindhoven viert de Nationale Dag tegen Homofobie op een kleurrijke manier. Het uiterlijk van de druk-bereden Kruisstraattunnel heeft namelijk een nieuw tintje. En dat in alle kleuren van de regenboog.
  • Ook van binnen wordt de tunnel flink onder handen genomen. Met slechts een paar spuitbussen geeft graffitiartiest Mr June (David Louf) de kale muren een make-over. “Wat het uiteindelijk wordt? Geen flauw idee”, bekent de Eindhovenaar lachend. “Ik doe gewoon lekker mijn ding. En dat is heerlijk om te doen.”
  • Niet alleen de tunnel wordt beklad en vol gekliederd; ook heel wat armen moeten eraan geloven. Daar zorgt Andrea Schrijen met haar neptatoeages wel voor: “Ik heb ze in alle soorten en maten. Kijk, hier heb ik bijvoorbeeld een regenboogje.” Op deze manier wil de kunstenares laten zien dat liefde in alle vormen bestaat. “Of je nou een man, vrouw, hetero of transgender bent; iedereen mag er zijn."
  • Marion Wessling kiest voor een tattoo met een diepe betekenis. “EVA”, zegt ze, terwijl ze met haar arm voor de camera poseert. “De E staat voor mijn man, de V voor mijn broer en de A voor mijn overleden zoon. Bovendien staat EVA ook als symbool voor de vrouw.” Voor nu blijft het nog bij een tekening met stift, maar wie weet brengt de Eindhovense daar binnenkort verandering in. “Dit is een woord dat veel voor mij betekent.”
  • Ook het drietal Robin, Merel en Ellen hebben hun arm laten versieren. En niet zonder reden. “Ik ben zelf aseksueel”, vertelt Ellen. “Voor mij is iets als een regenboogtunnel dus erg bijzonder. De meeste mensen snappen mij niet, ze vinden me maar raar. Het is fijn dat daar op deze manier aandacht aan wordt besteed.”
  • Als er iemand is die weet hoe lastig het is om homo te zijn, zijn het Alec en Sandré wel. Het koppel komt oorspronkelijk uit Rusland, een land waar homo-zijn haast onmogelijk is. “Vergeleken met daar is Nederland een stuk toleranter”, vindt Alec.
  • Of de nieuwe regenboogtunnel iets kan veranderen aan de situatie in Nederland, durft de Russische student niet te zeggen. “Maar hé, het is hier gezellig, mijn vrienden zijn er en de tunnel ziet er mooi uit. Dus waarom ook niet?”
  • Ook de Bredase Tessel en Daphne zoeken de gezelligheid van Eindhoven op. Met een ijskoud biertje in hun hand geniet het tweetal van de zon. Tessel: “Wat een toffe onderneming. Ik vind het belangrijk dat een thema als homofobie meer aandacht krijgt. Daarom is een tunnel als deze, zo vlak bij een druk station, een stap in de goede richting.”