Je lichaam als controller gebruiken in een nieuwe game, een metershoge robot besturen of pannenkoeken printen met een 3D-printer: het kan allemaal tijdens de Night of the Nerds in het Eindhovense Klokgebouw. Tijdens de Dutch Technology Week worden verschillende activiteiten georganiseerd om jongeren in contact te brengen met de allernieuwste technieken. 

Door Ismay Kieskamp en Manon Snoeren

De Nieuwsredactie ging op ontdekkingstocht en sprak met de organisator Maurice Schmitz en een aantal slimme nerds.

Veel jongeren en studenten bezochten de Techweek. Hoe dat eruit zag, zie je in de volgende fotoserie.

  • Organisator Maurice Schmitz overziet de volle hal van het Klokgebouw. Zijn doel is dat jongeren ontdekken dat techniek alles behalve saai is. “Techniek is creatief, techniek is muziek. Er zijn vandaag zo’n 4,5 duizend jongeren op de been. Het leeft!"
  • Kunststudent Berry de Jong staat bij de muziektafel, waar verschillende bizarre instrumenten te bespelen zijn. Hij laat zijn handen rond een elektromagnetische muziekbol zweven, de zogenaamde orbifoon. "Ik wil dit zelf ook gaan maken. De code om hem te programmeren staat gewoon online.”
  • De jongste uitvinders kunnen met 3D-pennen hun fantasie omzetten in 3D-ontwerpen. “Je denkt, het is even een lijntje trekken,” legt Mart uit, “maar het is moeilijker dan je denkt.” De scholier weet nog niet wat hij later wil worden. Maar dat het iets met techniek wordt, dat weet hij wel zeker.
  • Dunne stalen draadjes laten in deze miniatuurwereld zien hoe de elektriciteit over een stad verdeeld wordt. Hoe meer woningen er in de toekomst komen, hoe slimmer ontwerpers die paden moeten aanleggen. Techniek is zo niet ver van je bed, maar juist heel dicht bij huis.
  • Het is misschien wel de meest spectaculaire attractie van de dag. Een drie meter hoge robot, die je kunt besturen door zelf in een robotpak rond te lopen. Elke beweging die je maakt, wordt door de robot nagedaan.
  • En ja, dan kun je dus ook een robot laten dansen.
  • Wie honger heeft kan terecht bij TU-student Antoine de Bock. Hij is pannenkoekenbakker, of beter gezegd: pannenkoekenprogrammeur. Zijn machine spuit vandaag hartjespannenkoeken uit, maar hij hoopt dat kinderen ooit zelf de ontwerpen kunnen gaan bedenken met een verbonden app.
  • Met een augmented realitybril zie je je omgeving, maar daar voegt hij vormen aan toe die er eerst niet waren. Zwevende blokjes bijvoorbeeld. En zo kan het gebeuren dat een scholier die helemaal niet zo geïnteresseerd is in techniek, opeens gefascineerd door de ruimte loopt.
  • Rechairo Bruma, Joshua van Lobbrecht en Michael Berens leven zich uit bij de muziektafel. Joshua hoopt dat dit de toekomst van muziek wordt. Of, zoals rapper Rechairo het al freestylend verwoordt: “sup-supergaaf, dit is supa-supergaaf.”

De Dutch Technology Week duurt nog tot 20 mei.