Gamen, voor Koen Schobbers is dat allang geen hobby meer. Ruim 10 uur per week gamet hij om op topniveau te blijven. Maar door zijn praktijkstage bij het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam, moest hij dat gamen bijna opgeven.

Maar afgelopen maand kreeg hij gelukkig goed nieuws. Van het AMC heeft hij de topsportstatus gekregen. Daardoor kan hij op hoog niveau blijven gamen, omdat hij langer over zijn co-schappen mag doen. Vele topsporters kregen in hun jeugd ook deze status, maar binnen de e-sport is Koen de eerste.

Maar hoe combineert Koen zijn studie met het gamen? De Nieuwsredactie ging bij hem langs.

  • Gamen, dat is waar de 24-jarige Koen Schobbers uit Heesch grotendeels van zijn vrije tijd aan besteed. Bij het spel Trackmania behoort hij momenteel tot de top van de wereld. Zo werd hij in 2013 nog derde tijdens het wereldkampioenschap.
  • Die liefde voor auto's en racen begon al op jonge leeftijd. Dus toen hij het racespel Trackmania ontdekte, was hij gelijk verkocht.
  • Vanaf zijn vijftiende speelt hij dat spel op professioneel niveau. En met succes! KoenZ, zoals hij zichzelf online noemt, heeft al vele prijzen op zijn naam staan. "Die helemaal links was mijn allereerste beker, die ik won toen ik vijftien was. Er zit ondertussen al wel al een beetje stof op haha."
  • Maar gamen is niet de enige liefde van Koen. Ook gaat hij vol voor zijn studie chirurgie, aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. En binnenkort zijn die twee een stuk makkelijker met elkaar te combineren. Koen heeft namelijk van het AMC ziekenhuis een topsportstatus gekregen. Die moet het voor topsporters makkelijker maken om hun sport te combineren met hun opleiding.
  • Dat Koen als gamer deze topsportstatus heeft gekregen is uniek. Niet eerder werd deze status in Nederland aan een e-sporter gegeven. Door deze status kan hij tijdens zijn co-schappen blijven gamen, zonder dat dit gevolgen heeft voor zijn studie. "Gamen heeft ook grote voordelen voor mijn opleiding. Ik ben daardoor erg precies en mijn concentratie is ook veel beter. Dat zijn eigenschappen die een chirurg ook goed kan gebruiken."
  • Wie denkt dat gamers alleen trainen achter hun computer, heeft het mis. "Mensen hebben vaak het idee dat gamers tot diep in de nacht doorgaan en leven van pizza's en redbull. Maar dat is zeker niet waar! Op tijd slapen en veel sporten is heel erg belangrijk als je op professioneel niveau wilt kunnen gamen. Dit zodat je je tijdens een wedstrijd topfit voelt en je goed je concentratie erbij kan houden." Daarom sport Koen bijna iedere dag in het bos dicht bij zijn huis, waar hij zijn eigen 'parcours' heeft ontwikkeld. "Zo kom ik als gamer toch ook nog eens buiten."
  • Nu moet Koen nog even met de bus. Straks kan hij lopend vanaf zijn nieuwe studio in Amsterdam naar het AMC ziekenhuis. Maar wil Koen dan later ook echt chirurg worden, of gaat hij toch voor het gamen? "Ik heb nog geen idee! Misschien wil ik juist wel gaan presenteren." Maar dat is weer een ander verhaal.